Deze week was ik in de gelukkige positie om maar liefst twee nieuw Turtle Beach headsets voor de Xbox One en Xbox Series X|S te mogen testen: de Stealth 600 Gen 2 en de Stealth 700 Gen 2. Dit is mijn oordeel over deze nieuwe Turtles.
Ik ben kritisch wat betreft het geluid van een headset. Kleine dingen kunnen mij eindeloos irriteren, genoeg om in het verleden meerdere headsets gewoon terug naar de winkel te sturen voordat ik er eigenlijk een had waar ik echt tevreden over was. Kunnen deze twee Turtle Beaches mij bekoren?
Instap en luxe
Tijdens mijn uitgebreide testperiodes van meerdere merken was de vorige 600 (generatie 1 dus) al een keer langsgekomen. Terwijl ik de PS4-versie hier gewoon gebruik, heb ik de Xbox-variant in het verleden al redelijk snel teruggestuurd omdat het volume voor mij niet hard genoeg kon. Bij de nieuwe generatie is dat alvast verholpen. De headset kan aardig hard en dat is voor mij alvast een pre.
De 600 en 700 zijn te vergelijken als de instap- en de luxe-versie. Dat zie je ook aan de prijs. De 600 is eigenlijk een uitgeklede versie van de 700 met minder mogelijkheden en ander materiaal. Ze zijn beide draadloos en maken direct verbinding met je Xbox. Het geluid wat beide 50-mm speakers produceren is in de basis hetzelfde. Turtle Beach headsets kenmerken zich voor mij qua geluid altijd met een aardig diepe bass-pump en een heldere treble-output. Ze ‘kicken’ altijd wat op beide punten. Na veel gewissel tussen de twee en intensief luisteren naar alle aspecten in het geluid, is dit wat mij allemaal opviel.
Laten we bij de 600 beginnen. Wat mij direct opviel, en dus al gelijk een van die irritatiepuntjes werd, was dat het geluid bij het navigeren op je dashboard telkens een soort ruisje liet horen als je schakelde. Let wel, alleen bij het dashboard. In games hoor je dat totaal niet dus het kan als verwaarloosbaar gezien kunnen worden voor de meeste gebruikers maar mij viel het al gelijk op. Bij de 700 was dit niet aanwezig. Dit was met de laatste firmware geïnstalleerd. Het kan zijn dat dit nog opgelost gaat worden.
Tijdens het gamen is dat ruisje weg en hoor je direct dat kenmerkende Turtle Beach-geluid. Bij het opstarten van Hitman 3 knalt het geluid van de intromuziek door de speakers. Lekkere doordringende bassen en een pittige treble die de filmische muziek prachtig weergeeft. Het geheel is absoluut in balans maar die voor mij herkenbare Turtle Beach-sound vind ik altijd opvallend aanwezig als je het vergelijkt met andere merken. En ik moet zeggen dat deze sound mij altijd wel bevalt. Ook bij het spelen van de door mij zo geliefde Rainbow Six Siege, voldeed de headset goed. Met het gebruik van DTS Surround door je Xbox (zelf aanschaffen in de Xbox Store ;-)) kan je goed pinpointen waar geluiden vandaan komen. Schoten en explosies klinken als een klok en het geluid is lekker immersive (oftewel je zit midden in de actie). Daarnaast is de DTS app op je Xbox uitermate geschikt om het hele surround-effect te testen. Voor die test slaagden beide headset met vlag en wimpel.
functieknoppen van de 700 Gen 2 vs 600 Gen 2
In de vier presets kan je het geluid iets aanpassen. Iets meer bass, of bass en treble… ik vind de verschillen altijd miniem. Hoorbaar maar miniem. Alleen de Superhuman Hearing zorgt voor een behoorlijke verandering. Deze stand zorgt ervoor dat, naast een volume-boost, de hoge en lage pieken worden afgezwakt waardoor de middenrange ineens beter te horen is. Oftewel, de heftig bassy ontploffingen of hoge geweerschoten gaan allemaal iets in sterkte omlaag. Dit maakt dat je bijvoorbeeld voetstappen, die in die middenrange zitten, ineens een stuk beter hoort. Aan mij is die mode niet echt besteed, het haalt de boel teveel uit balans en ik hou van een wat ‘natuurgetrouwere’ weergave. Beide headsets geven dus een lekker geluid.
Zoals eerder gezegd levert de 700 qua geluid een bijna dezelfde ervaring. Ik heb het gevoel dat de 700 een iets beter gebalanceerd en prettiger geluid geeft maar dat verschil is minimaal. Het echte voordeel zit in een extra equalizer preset die je zelf kan aanpassen. Dat on the fly aanpassen is een unieke eigenschap van de Stealth 700 Gen 2. De 700 kan namelijk via Bluetooth verbinding maken met een mobiel apparaat. Als je op je tablet of mobiel de Turtle Beach app hebt geïnstalleerd, verbindt je headset zich met de app en kan je een rij aan zaken aanpassen waaronder een extra equalizer stand die de voice, bass en treble output kan veranderen. Dit laatste maakt dat je het geluid in een voor jou persoonlijke ideale balans kan afstellen. Helaas heb ik nog niet ontdekt hoe je die instelling vast kan houden. Tot nu toe lijkt de headset zich te resetten als je hem uitzet. Gelukkig is dit in de app ook weer zo ingesteld maar toch.
Ben je daarnaast fan van de Superhuman Hearing-instelling maar zou je dat toch wel ietsje minder willen, dan kan dat in de app ook. Je bepaalt de mate van Superhuman Hearing zelf.
De Stealth 600 Gen 2 geeft statussen aan via pieptonen. De 700 Gen 2 heeft een aardige vrouwenstem die je allerlei informatie geeft. Heel handig is dat de 700 bij het aanzetten aangeeft hoe de status van je batterij is. Bij beide werkt de batterij trouwens behoorlijk lang, zo’n 15 uur voor de 600 tot zo’n 20 uur voor de 700.
De app
De app is iets wat mij al direct heel enthousiast maakte. In de app kan je naast de eerder genoemde preset ook andere functies aanpassen zoals functies aan de Mode knop toewijzen, het volume van je mic monitor aanpassen, je microfoon zo aanpassen dat het achtergrondgeluiden weg filtert en nog wat andere zaken.
De headset kent twee volumewielen, die van het gamegeluid en een tweede waarvan jij de functie kan toekennen. Zo kan je kiezen om daar je mic monitor, je Bluetooth-volume, de mate van Superhuman Hearing of je chat-volume mee te controleren. Erg handig dus. Deze aanpasbaarheid geldt ook voor de Mode-knop. Ook deze kan je specifieke functies toekennen.
Bouw
De 600 Gen 2 verschilt daarin van de 700 Gen 2. De 600 is compleet van plastic. Toch oogt dit best solide. Mijn zorgen liggen altijd bij het draaipunt van je oorschelpen. Volgens mij is dit bij elke headset het breekpunt. Tot nu toe is elke headset die ik heb gehad, op dat punt gaan breken.
De headset voelt stug aan in het begin en zit ‘stevig’ op je hoofd. De earpads zijn van stof en hebben een uitsparing voor brildragers. Zeker in het begin voel je de headset goed zitten maar – en dat is eigenlijk altijd zo – na een wat langere tijd dragen, zal dit zich steeds meer naar je hoofd gaan vormen.
De 700 is grotendeels van plastic maar heeft wel een metalen hoofdband. Ook bij de 700 oogt het draaipunt van de oorschelpen niet als heel solide. De tijd zal leren of dat ook zo is. De oorschelpen zijn totaal anders. Naast dat de speakers met een mooi metalen frame beschermd worden, zijn de earpads gemaakt van een combinatie van leerachtig en stof materiaal, heeft het memoryfoam en is voorzien van cooling gel. Dat laatste is heel prettig, zeker als het warm is. Net zoals de 600 voelt ook deze headset in het begin stug aan. Hij ‘klemt’ lekker op je hoofd maar niet zodanig dat het vervelend wordt. Maar ook hier merk je dat de headset zich na een tijd naar je hoofd gaat vormen. Ik kan met rust zeggen dat ik vooral de 700 zonder problemen langdurig achter elkaar heb gedragen.
De klacht bij beide headsets is dat mijn omgeving bijna letterlijk hoort wat ik hoor door mijn headset. Men kan zelfs de andere spelers woordelijk verstaan. Dus echt goed het geluid afsluiten, dat doen ze niet. De 700 doet dat, mede door de bouw en het materiaal van de pads, wel iets beter.
Microfoon
Iets wat voor vele party’s een bron van ergernis is, slechte microfoons. Ik moet zeggen dat het een hele lastige klus is voor headsetmakers om dit goed te doen. Normaliter game ik veel met de Razer Thresher 7.1, de headset die na veel testen er voor mij uitsprong. Maar ook bij deze headset is de microfoon zacht voor anderen en is de mic monitor eigenlijk afwezig (te zacht).
Beide aspecten zijn gewoon belangrijk. De 600 en 700 Gen 2 hebben goede microfoons. Deze zijn een stuk verbeterd ten opzichte van de voorgangers. Ze zijn simpel te bedienen door ze scharnierend uit je oorschelp te klappen. Ze kunnen daarnaast ook nog iets in horizontale richting worden versteld. De 600 geeft iets meer beweging in die richting. Bij het inklappen zal de microfoon automatisch in mute-stand gaan.
Het geluid wat je party hoort is helder en heeft een aardig volume. Voor een headset laat de microfoon een zeer goed geluid horen. De eerdere 700-versie gaf je soms het gevoel dat iemand zijn hoofd in een emmer had tijdens het praten. Maar de huidige generatie 700 heeft dat effect totaal niet meer. De 700 kent dan nog een aantal grote voordelen die je in de app kan aanpassen. Zo kan je de mic monitor harder of zachter zetten, iets wat voor je omgeving om 2 uur ’s nachts best prettig is. Daarnaast kan je een chat boost aanzetten die automatisch de chat versterkt als de herrie in je game iets teveel wordt. Een functie waarvan ik niet echt heb gemerkt dat hij werkte.
Bluetooth
De 700 Gen 2 heeft daarnaast nog een functie waar je sowieso erg blij van moet worden, Bluetooth. Je kan deze headset ook gebruiken met je telefoon of tablet. Soms is dat onhandig, zeker als je nog zoekende bent naar welke knop wat doet als je hem op je hoofd hebt zitten, want ik heb nu al twee keer ervaren dat ik een verkeerd knopje indrukte (Bluetooth-knop) waarna Spotify knalhard uit mijn headset klonk. Je kan spelen en pauzeren via je Bluetooth-knop maar je kan je volume niet regelen. Dat moet je met je mobiele apparaat doen. Tenminste, als je dat niet via de app aan de tweede volumeknop toekent. Een leuk extraatje is dat je gamegeluid en je Bluetooth-geluid afzonderlijk van elkaar fungeren. Dus de spelers die tijdens een potje CoD graag eigen muziek willen horen, kunnen dat zonder probleem doen met de Stealth 700 Gen 2. Ook gesprekken via deze headset zijn duidelijk en je kan zonder problemen je Teams-vergadering met deze headset plegen. Het geluid van muziek, series of films klinkt ook, voor een headset, lekker en ik heb hem naar tevredenheid voor die functie gebruikt.
Conclusie
Het eindcijfer laat een gemiddelde zien van de twee headsets. Daaronder staan de cijfers die ik aan elke headset afzonderlijk heb gegeven.
Turtle Beach Stealth 600 Gen 2
De 600 gen 2 is een leuk wireless basismodel. Zoals je in mijn review kan lezen, is dat specifieke Turtle Beach geluid iets waar je van houdt of wat je verafschuwt. Mij persoonlijk kan het wel bekoren. Technisch gezien laat deze Turtle Beach headset een mooi gebalanceerd geluid zien over alle frequenties. Voor mij kenmerkt het geluid zich vaak door de wat diepe bas. Was de eerste generatie zelfs op vol volume niet echt hard te noemen, dat is bij deze generatie verholpen. De microfoon geeft een goed helder geluid en is simpel te muten door hem omhoog te klappen.
De headset koppelt zich moeiteloos met je Xbox zonder enige dongel of andere bijzaken. Hij zit in het begin wat strak en de stoffen earpads isoleren matig. Voor brildragers heeft de foam uitsparingen en dat maakt dat hij je bril niet in je hoofd drukt. Erg prettig. De functies zijn voor een basismodel voldoende. Al met al een leuke headset als je niet teveel toeters en bellen wenst maar wel wireless wil spelen. Zijn batterij houdt het behoorlijk lang uit (meer dan 15 uur is mijn ervaring) en is oplaadbaar via USB-C.
De prijs van deze headset zit zo rond de 100 euro.
Eindcijfer: 7.5
Turtle Beach Stealth 700 Gen 2
De 700 is de luxe-versie van de 600. Net zoals de 600 horen we dat specifieke Turtle Beach geluid ook hier terug. Maar de 700 gen 2 heeft iets wat hem extra speciaal maakt, de app. Doordat je in de app tijdens het gamen zaken kan aanpassen, kan je de ideale geluidssetting zoeken en zo het voor jou perfecte geluid produceren. De app maakt dat je de headset totaal naar je wensen kan instellen, ook door de instelbare mode-knop en tweede draaiwiel.
De headset zit strak maar comfortabel en heeft qua vorm en materiaal prettigere earpads dan zijn kleine broertje. Deze isoleren iets beter maar je geluid lekt nog steeds duidelijk naar buiten. De microfoon is vergelijkbaar met de 600 en geeft ook een helder en krachtig geluid.
De headset is ook geschikt voor Bluetooth-apparaten en dit werkt tegelijkertijd. Dus je kan onder het gamen naar Spotify luisteren. Maar ook voor je broodnodige thuiswerkgesprekken via Teams of gewoon om te bellen is hij goed te gebruiken. Films, series en muziek op je mobiele apparaat klinken voor de kwaliteit die een headset heeft, erg goed.
De batterijduur is, ondanks het extra gebruik van Bluetooth, zo’n 20 uur en de headset geeft met een heldere stem aan hoe de status van je batterij is als je hem aanzet. Erg handig.
De prijs van deze headset zit zo rond de 150 euro.
Ik heb de 600 gen 2. Vanaf de series x launch day in gebruik. Hiervoor gebruikte ik de 600 gen 1 met een ps4. Het maximale volume vind ik in sommige games (niet alle) nog aan de lage kant. Het is wel vergelijkbaar met de gen1 op de ps4. Wat ik dan totaal niet vind werken is de (virtuele) surround sound. Ik heb alle opties in de xbox getest windows sonic, dts en atmos. Persoonlijk vond ik atmos het mooiste klinken en dat gebruik ik dus. Ik kan in shooters behalve links en rechts totaal niet pinpointen waar het geluid… Lees verder »