More

    [Review] Unicorn Overlord – een waar genot

    XBNL REVIEW

    Unicorn Overlord laat mijn retrohart sneller kloppen. Van de wat gedateerde graphics tot de perfecte soundtrack, ik werd er blij van. Heerlijk aanklooien met strategie en samenstellingen van mijn team, een waar genot voor deze ouwe gamer. Voor spelers met een voorkeur voor actie in de gevechten is er een teleurstellende mededeling: je kunt zelf niet knokken en strijden. Maar als je daarentegen houdt van tactiek en het uitproberen van diverse strijdplannen, dan is dit dé game van 2024 voor jou!

    Plus
    + Veel keuzes qua personages en strijdplannen. Jouw fantasie is de enige beperking.
    + Retro-graphics.
    + Heerlijke soundtrack en goed ingesproken personages.

    Redelijk
    +/- Zo veel personages en keuzes en mogelijkheden. Misschien wel te veel?
    +/- Je hebt geen enkele mogelijkheid om zelf te vechten. Voor mij geen probleem, maar weeg dit mee voor je deze game aanschaft!

    Min
    - Wat mij betreft niets.

    Afgelopen week is Unicorn Overlord op de Xbox uitgebracht. Wat mogen spelers van de game van Vanillaware verwachten? In deze review lees je de indrukken van communitylid Eddie:

    Unicorn Overlord markeert de eerste game van Vanillaware die ze naar Xbox brengen. Eerder hebben ze al games gemaakt zoals Odin Sphere en Dragon’s Crown, die allebei zeer goed werden ontvangen door het gamende publiek. Bij Vanillaware houden ze niet vast aan één specifiek genre, maar ze maken gewoon waar ze zin in hebben. En nu kunnen Xbox-spelers dus genieten van deze strategische RPG.

    Het verhaal

    In een wereld die gevuld is met diverse koninkrijken, ligt Cornia precies in het midden. Echter blijft er al snel niets over van het eens welvarende continent. Valmore, de grote slechterik in dit verhaal, zet een invasie in gang en gebruikt daarbij magie die elke inwoner van Cornia verandert in een gedwee schaap. De koningin geeft zichzelf nog een laatste keer op om weerstand te bieden en haar zoontje, Alain, te laten ontsnappen. Gelukkig slaagt ze daarin, en Alain – nu de speler – hoopt ooit terug te keren om zijn continent terug te winnen.

    Helaas doorbreekt Valmore, die ondertussen de naam Galerius heeft aangenomen, snel de verdediging van de overige werelddelen en wordt in no-time de alleenheerser van de complete wereld. Een aantal jaren later gaat Alain de strijd aan om de wereld te bevrijden en tegelijkertijd zijn rechtmatige koninkrijk terug te winnen.

    Oldskool graphics, maar retegaaf

    Een welgemeend advies: wanneer je de game start, moet je door de eerste indruk heen prikken. Normaal gesproken is een eerste indruk bepalend voor jouw gevoel van de game. Bij deze game was het bij mij echter compleet tegenovergesteld.

    Het eerste wat je ziet zijn redelijk mooie, maar enigszins gedateerde graphics en de mechanica ervan. Zo is er bijvoorbeeld bij een personage dat van links naar rechts draait geen vloeiende beweging te zien, maar flipt het personage in één keer naar de andere kant. Ook lijkt het lopen een beetje schokkerig te gebeuren. Sommige mensen zouden door deze graphics afgeschrikt kunnen worden om verder te spelen. Ga echter vooral door met spelen, anders mis je een prachtige en diepgaande game met extreem uitgebreide gameplay-mechanismen.

    De graphics van de cutscenes zien er weliswaar wat gedateerd uit, maar lopen vloeiend in elkaar over. Bij de vrouwelijke personages is een typische Japanse insteek genomen: weinig kleren aan, een stevige voorgevel en een niet te ontkennen lewd suggestie.

    Er is duidelijk ook de nodige aandacht besteed aan de achtergronden. Het is misschien niet 2024-spectaculair, maar het is degelijk vormgegeven en consistent, iets waar veel games nog wat van kunnen leren. In de wereldkaart hebben de personages een iets ander uiterlijk dan in de cutscenes, maar dit misstaat niet. Denk hierbij aan de verschillen die ook te zien waren in games als World of Final Fantasy Maxima.

    Het geluid is dik in orde. De stemmen zijn ingesproken en dat is behoorlijk goed gedaan. Het enige dat na verloop van tijd een beetje tegen gaat staan, zijn de stemmen van een aantal specifieke NPC’s. De smid en de apotheek hebben bijvoorbeeld een beperkt aantal zinnen ter beschikking en na herhaalde keren hetzelfde zinnetje te horen, geloof je het wel. De soundtrack daarentegen is bovengemiddeld (en eigenlijk ronduit goed). Deze hoor je zowel tijdens jouw reizen door de wereld als tijdens de vele gevechten die je zult hebben.

    Diepgang zo diep als de zee

    Deze game is met recht een van de betere strategische RPG’s te noemen. Je hebt zoveel mogelijkheden en keuzes dat je soms het overzicht verliest. Gelukkig word je in het begin netjes door de mogelijkheden geleid met een goede en zeer uitgebreide tutorial. Deze tutorial is niet één geheel, maar wordt gedurende het verhaal aan je voorgeschoteld, zodat je alles op je gemak kunt verwerken.

    De keuzes die je in het verhaal maakt, hebben daadwerkelijk invloed op hoe het verhaal verder zal verlopen in Unicorn Overlord. Zo kun je bijvoorbeeld een overwonnen dief opsluiten of hem laten gaan. Als je hem opsluit, zal hij later in het verhaal wraak proberen te nemen. Laat je hem gaan, dan kan hij je later in het verhaal juist helpen als blijk van dankbaarheid. Op deze manier kun je zelfs een uitgebreide RPG zoals deze meerdere keren spelen zonder exact dezelfde ervaring te hebben.

    De personages die je in deze game verzamelt, zijn niet alleen leuke plaatjes om het verhaal verder te helpen. Nee, je kunt ze allemaal gebruiken en dus ook in jouw teams plaatsen. In het begin kun je maar een paar teams maken en per team kun je maar 2 personages kwijt. Door XP te verzamelen kun je meer teamslots kopen en zo je teams uitbreiden. Op die manier worden gevechten makkelijker (of moeilijker bij slechte keuzes).

    Bij het samenstellen van de teams komt al een behoorlijk stuk strategie om de hoek kijken. Welk soort personages zet je bij elkaar? Een paladin samen met een ridder en een dief? Of toch een healer met infanterie ervoor en een boogschutter achterin? Jouw gevechten zien er door deze keuzes vrijwel nooit hetzelfde uit. Iedere combinatie van personages die je gebruikt, levert een ander gevecht en soms ook een ander resultaat op.

    Jouw teamsamenstelling heeft daarnaast ook invloed op jouw snelheid van bewegen. Te voet ben je natuurlijk een stuk langzamer dan te paard. Denk dus goed na welk team je erop uit stuurt om te gaan vechten. Moet je er snel zijn, of heb je alle tijd en kun je jouw krachtigste team sturen? Voor sommige gevechten heb je zelfs een specifiek team nodig. Het voelt geweldig om uit te vogelen en zo de ideale samenstelling te vinden. Ook voelt het heerlijk om gewoon wat aan te rommelen en te ondervinden hoe de game daarop reageert.

    Bovengenoemde euforie wordt mede ondersteund doordat een ‘game over’ in deze game makkelijk te slikken is. Je start snel weer jouw save-game op en probeert een andere samenstelling in de strijd. Je kunt in deze game vrijwel overal saven (behalve gedurende gevechten / campagnes).

    In Unicorn Overlord draait het allemaal om de tactiek. Het spelplezier zit hem in het perfect opstellen van jouw team en daarmee de vijand vermorzelen. Omdat de focus op de tactiek ligt, hebben de ontwikkelaars ervoor gekozen om de gevechten zelf automatisch te laten uitspelen. Na het samenstellen van jouw team en de positionering van de teamleden, heb je dus geen invloed meer op de strijd zelf. Iets dat een nieuwe speler van de game zich goed moet beseffen. Ben je iemand die zelf de strijd wil bepalen en uitspelen in de game, dan kom je hier bedrogen uit.

    Personages en relaties

    In Unicorn Overlord verzamel je een enorme hoeveelheid personages, die allemaal te gebruiken zijn zodra je ze vrijgespeeld hebt. Klinkt makkelijk, toch? Door de hoeveelheid personages ontstaat een luxe-probleem. Elk personage heeft zijn of haar eigen krachten en beperkingen. Aan de ene kant geeft dit jou alle vrijheid om van alles uit te proberen en verschillende combinaties te maken om te zien wat het beste werkt. Echter, door diezelfde hoeveelheid kun je ook makkelijk het overzicht verliezen en daardoor sneller uitgekeken raken op de game. Ikzelf ben er nog niet uit wat voor mij gaat gelden.

    Daarnaast moet je rekening houden met relaties tussen personages. Je kunt bijvoorbeeld een personage een cadeau geven, waardoor jouw band met dat personage verbetert. Hoe beter jullie relatie, hoe meer dat personage zijn of haar best voor jou zal doen. Dit leidt tot sterkere aanvallen en als ultieme bonus speel je daardoor ook nog eens heel specifieke gesprekken en cutscenes vrij. Kortom, een genot om die allemaal te verzamelen.

    Uiteraard kun je ook losgaan met de wapens en accessoires. Elke klasse kan zijn eigen wapen gebruiken en van elk wapen zijn er verschillende met oplopende sterktes. Van het begin van de game tot het eind word je overspoeld met wapens die je kunt aanschaffen: bogen, zwaarden, speren, verschillende soorten toverstaf, enzovoort. Ook de accessoires hebben invloed op de gameplay. Geef je iemand een armband die extra HP geeft, of een hanger die de ontwijking verhoogt. En net als bij de wapens, je vindt ze in overvloed.

    Achievements

    Unicorn Overlord heeft inderdaad 51 achievements. Natuurlijk is een deel daarvan gekoppeld aan de voortgang in het spel, waarbij je verder komt en achievements vrijspeelt. Daarnaast zijn er ook achievements gekoppeld aan andere taken, zoals het voltooien van een bepaald aantal quests, het aanrichten van een bepaalde hoeveelheid schade, het vinden van verborgen schatten, enzovoort. Op zich niets buitensporigs, maar wel allemaal vrij tijdrovend. Kortom, een typische RPG met ongeveer 40 tot 60 uur aan speelplezier.

    Conclusie

    Unicorn Overlord laat mijn retrohart sneller kloppen. Van de wat gedateerde graphics tot de perfecte soundtrack, ik werd er blij van. Heerlijk aanklooien met strategie en samenstellingen van mijn team, een waar genot voor deze ouwe gamer. Voor spelers met een voorkeur voor actie in de gevechten is er een teleurstellende mededeling: je kunt zelf niet knokken en strijden. Maar als je daarentegen houdt van tactiek en het uitproberen van diverse strijdplannen, dan is dit dé game van 2024 voor jou!

    Recent articles

    Abonneer
    Abonneren op
    0 Reacties
    Inline Feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Unicorn Overlord laat mijn retrohart sneller kloppen. Van de wat gedateerde graphics tot de perfecte soundtrack, ik werd er blij van. Heerlijk aanklooien met strategie en samenstellingen van mijn team, een waar genot voor deze ouwe gamer. Voor spelers met een voorkeur voor actie in de gevechten is er een teleurstellende mededeling: je kunt zelf niet knokken en strijden. Maar als je daarentegen houdt van tactiek en het uitproberen van diverse strijdplannen, dan is dit dé game van 2024 voor jou! <br> </br> <b>Plus</b></br> + Veel keuzes qua personages en strijdplannen. Jouw fantasie is de enige beperking. <br> + Retro-graphics. <br> + Heerlijke soundtrack en goed ingesproken personages. <br> </br> <b>Redelijk</b> </br> +/- Zo veel personages en keuzes en mogelijkheden. Misschien wel te veel? <br> +/- Je hebt geen enkele mogelijkheid om zelf te vechten. Voor mij geen probleem, maar weeg dit mee voor je deze game aanschaft! <br> </br> <b>Min</b></br> - Wat mij betreft niets. <br> [Review] Unicorn Overlord - een waar genot
    0
    Ik zou graag je gedachten horen, geef een reactiex