Soms krijgen we de kans om wat hardware te testen. Vooral headsets heb je in goede maar vaak ook mindere versies. In welke afdeling zal de 2023 versie van de Razer Blackshark V2 Pro for Xbox gaan vallen?
Ik ga het eerlijk zeggen, ik ben een Razer-fan. Dus een nieuwe Razer testen, daar ga ik altijd wel voor. De Blackshark V2 Pro wordt verkocht als één van de high-end Razers die met name richting Esporters wordt gepromoot. Deze versie kent (vreemd genoeg) twee soorten, namelijk een PS-versie en een officieel gelicenseerde Xbox versie. Vreemd want de Xbox-versie is geschikt voor alle consoles terwijl de PS-versie geen Xbox ondersteuning geeft.
Verpakking
De headset wordt geleverd in een prachtig vormgegeven doos waarin we natuurlijk de headset vinden. Daarnaast zit er een afneembare microfoon in, een dongle, een laadkabel en een conversiekabel die de mogelijkheid geeft om de USB-C dongle in een USB-A ingang te stoppen. Iets wat richting consoles echt noodzakelijk is.
Specs
De headset heeft een redelijk gewicht en de oorkappen voelen wat goedkoop aan. Wat voor mij altijd een punt van zorg is, zijn de plekken waar de oorstukken met de hoofdband verbonden is. Mijn ervaring met verschillende headsets is dat het daar vaak mis gaat wat betreft breken en scheuren. Wat hier beter is ten opzichte van de Razer Thresher is dat dat stukje geen draaipunt bevat. Juist de stress van dat draaipunt op de bevestiging maakt dat de breuk na een tijdje komt en je oorstuk van de rest afbreekt.
Bij de Razer Blackshark V2 Pro is er geen draaipunt. De oorstukken zitten gefixeerd in één verticale stand via een metalen vork. De horizontale draaipunten zitten op de schelp zelf en waarschijnlijk zorgt dit ervoor dat breuken wat minder snel zullen plaatsvinden. Helaas zal je daarvoor de headset voor langere tijd (zeg jaren) moeten testen.
Gemak
De headset heeft cups die de buitenwereld goed weg filteren en die omlijnd worden door memory foam kussens. Deze zijn zeer zacht en passen goed om je oren. De headset voelt in het begin wat strak dus de spanning die de headband levert is aanzienlijk te noemen. We weten allemaal dat headsets een tijd nodig hebben om zich aan de omvang van je hoofd te vormen en comfortabeler te gaan zitten. Ik merk nog wel dat ik het soms wat te strak en drukkend vind voelen, zeker aan de onderkant en achterkant van mijn oren. Ik verwacht dat dit door het vaak dragen zal verminderen. Ondanks dit kan ik een sessie van meer dan 4 uur zonder problemen verdragen. Het is soms even je headset wat bijstellen
De handleiding vergt wat aandacht. Het werd mij niet altijd direct duidelijk wat er precies bedoeld werd, omdat alles in plaatjes wordt getoond. Maar door te kijken en te proberen werd het allemaal wel duidelijk.
Als we kijken naar de knoppen op de headset zien we het volgende:
Een volumeknop die zeer goed bereikbaar is en door draaien harder en zachter kan. De balans tussen chat en gamegeluid is snel te veranderen door een dubbelklik op aan/uit-knop op de linkerhelft. Deze is ook bestemd voor de pairing via Bluetooth.
Alle acties worden begeleid door een instructiestem die duidelijk weergeeft wat je aan het doen bent. Zo hoor je goed hoe de balans tussen game en chat is. Na een korte tijd keert de headset automatisch terug naar de algemene volume stand. Gelukkig heeft deze headset ook een mute-knop waarmee je snel je microfoon kan uitzetten.
De tweede knop op de rechterhelft is bestemd voor de verschillende geluidsinstellingen. De headset heeft drie vaste instellingen voor gaming, film en muziek en een custom optie die je via de Razer-app op je console of pc kan aanpassen. Daarnaast is er een Esports afdeling waarin drie games zijn vertegenwoordigd: Fortnite, Apex en CoD. Het schakelen gaat weer heel simpel door drukjes op de knop die hier voor dient en de instructiestem geeft gelijk weer in welke stand je headset staat. Simpel en snel.
De app is helder en simpel te bedienen en geeft je de optie om een rij aan equalizer settings op te slaan die je dan in je custom stand van je headset kan inladen. Daarnaast biedt de app mogelijkheden om het geluid van je microfoon aan te passen en de mic monitor aan te zetten plus het volume daarvan te regelen. Het is ook altijd fijn als je ’s nachts niet je hele gezin wakker wilt schreeuwen omdat je jezelf niet hoort.
Verbindingen en multiplatform gebruik
De connectie met de Xbox werkt via een USB-C dongle die je met de meegeleverde USB-A naar USB-C kabel aan je Xbox koppelt. Het betekent dat je deze dongle zal moeten wisselen en omschakelen (van Xbox naar USB omdat de Xbox een apart soort verbinding gebruikt) om je headset bruikbaar te maken voor je Playstation 4/5 of je pc. Er is ook een PS versie te koop waarbij de dongle de Xbox schakelaar mist. Deze kan je dus niet voor de Xbox gebruiken.
Om dit te vergemakkelijken heb ik al snel een kleine adapter (USB-A naar C) aangeschaft die permanent in mijn PS4 zit. Dat kan je als minpunt ervaren. Maar het gebruik van de Dongle heeft zo zijn voordeel. Deze maakt namelijk gebruik van de Razerâ„¢ HyperSpeed Wireless techniek waarmee je altijd een snelle stabiele verbinding maakt met dit apparaatje en dus ook met al je consoles.
Daarnaast is een Nintendo Switch sowieso geen probleem omdat deze via de Bluetooth kan verbinden, maar ook daar kan de Dongle ingezet worden. Je kan dus, met enige inzet wat betreft het wisselen van de dongle, deze headset echt voor elk doel inzetten. De verbinding is al aanwezig dus het is wisselen en klaar. Bluetooth werkt perfect voor alle andere (mobiele) apparaten.
Hier voor de audiofielen onder ons, de officiële lijst aan specs:
Frequency Response | 12 Hz – 28 kHz |
Impedance | 32 Ω |
Sensitivity | 100 dBSPL / mW @ 1 kHz by HATS |
Driver specifications | 50 mm |
Driver type | Razerâ„¢ TriForce Titanium |
Earcups | Oval Ear Cushions |
Inner Earcup Diameter | 62 mm x 42 mm |
Earpads material | Pressure-Relieving Memory Foam |
Noise Cancelling | Advanced Passive Noise Isolation |
Connection type | Type A Wireless (2.4 GHz), Bluetooth 5.2 |
Approximate weight | Approx. 320 g |
Microphone Style | Detachable Super Wideband |
Pick-up Pattern | Unidirectional |
Microphone Frequency Response | 100 Hz – 10 kHz |
Microphone Sensitivity (@1kHz) | -42 ± 3 dBV / PA, 1 kHz |
Virtual Surround Encoding | THX Spatial Audio |
Other Controls | 2.4 GHz Wireless and Bluetooth Toggle (SmartSwitch) Volume up and down Mic mute on/off toggle Audio profiles switcher |
Er vallen twee zaken direct op als we naar al deze informatie kijken. De batterijduur tot wel 70 uur en de eerder genoemde multifunctionele inzetbaarheid.
Batterijduur
Natuurlijk was dit voer voor een test. Nu moeten we wel eerlijk melden dat de Razer al aangeeft dat die 70 uur niet voor de Xbox geldt. Daar staat tot 48 uur voor. Nu, na zo’n 25 uur gebruik, zie ik de teller van de batterij op 38% vulling staan. Dit zou inhouden dan hij rond de 40 uur zou moeten volhouden. Op zich totaal niet slecht en het komt zeer in de buurt van die 48 uur maximaal.
Geluid
Nu komen we op het belangrijkste. Hoe klinkt deze Razer? Daar kan ik kort en bondig over zijn (wat ik natuurlijk niet doe), hij klinkt geweldig goed! Zeker als je de app gebruikt en het geluid naar je eigen voorkeur aanpast, levert deze headset een geweldig gebalanceerd geluid. De bassen zijn goed voelbaar maar niet over de top, de treble spettert goed in je oren en de middentonen zijn prettig. Nergens is er enige over-modulatie te vinden. Vergelijkend met bijvoorbeeld de Turtle Beach, die een kenmerkende ‘punch’ in zijn geluid heeft, is hij netter in balans.
Als je in de app kijkt naar de verschillende instellingen, is ook direct duidelijk waar men de nadruk legt als je een bepaalde mode kiest. Het vergt wat tijd om de voor jouw geschikte instelling te vinden, maar zodra je die hebt, zal je van de kwaliteit gaan genieten. Dit geldt trouwens voor alle manieren van verbinden en alle apparaten die ik tot nu toe heb gebruikt. De instelling zit dan in je headset en gaat mee.
De microfoon die je er los bij geleverd krijgt, is uitzonderlijk goed. Het geluid klinkt in de party maar ook bij het opnemen helder en duidelijk. Een voordeel is dat je ook het geluid van je microfoon met een aantal presets in de app kan aanpassen, waaronder een boostfunctie. Om een testje te laten horen, heb ik via de iPad het geluid van de microfoon voor jullie opgevangen.
Minpunt?
Je zou je bijna afvragen of er dan, op de wat kleine onderdelen na, geen enkel groot minpunt te vinden is. Nou, helaas zou er één groot struikelblok kunnen zijn, wat je zou kunnen weerhouden om deze headset aan te schaffen: de prijs. Met een stevige 230 euro moet je wel even een paar keer nadenken over de aanschaf van de headset. Is hij het waard? Geluidstechnisch en kijkend naar de vele instelbare mogelijkheden zou ik daar makkelijke ‘Ja!’ op kunnen antwoorden. Waar het vooral op hangt is de duurzaamheid. Hoe lang kan ik deze headset gebruiken zonder dat er onderdelen los gaan komen. Iets wat bij mijn Razer Thresher binnen tijdstip van een jaar wel gebeurde. Helaas heb ik daar natuurlijk nog geen conclusie over en dat zal je als risico mee moeten nemen bij de aanschaf.
Eindoordeel
De Razer Blackshark V2 Pro (2023) for Xbox is een solide headset die je alles brengt wat je als gamer graag hoort. Hij zit prettig (de strakte zal ongetwijfeld minder gaan worden), schermt de buitengeluiden goed af en heeft een prettig geluid die op alle toongebieden levert. Ben je over een bepaald deel niet tevreden, dan is er altijd de app die je kan bijstaan om net die harde bass wat zachter te zetten of die te hoge toon wat af te vlakken.
De microfoon levert een zeer goed geluid op en je kan deze in de app weer op verschillende instellingen, zoals boost of broadcast, instellen.
De bediening is zeer eenvoudig en met een simpele klik of dubbelklik kan je allerlei functies aan en uit zetten of wijzigen. Waar ik ontzettend tevreden over ben is de simpele manier om de balans tussen chat en gamegeluid in te stellen. Om alles compleet te maken, is er ook nog een vriendelijke stem die je vertelt wat je nu precies hebt ingesteld.
De Razer Blackshark V2 Pro maakt dat al je andere headsets of koptelefoons overbodig worden. Door de dongle kan je dit apparaat op alle consoles aansluiten en de Bluetooth maakt dat je voor eigenlijk geen enkel apparaat meer van headset hoeft te wisselen.
Het enige minpunt is de eerder genoemde prijs. En daar zit, denk ik, voor vele gebruikers de drempel om deze headset aan te schaffen. Maar als je geluid op alle vlakken belangrijk vindt en bedenkt dat je deze headset ook voor veel andere doeleinden, zoals muziek luisteren of een film volgen, kunt gebruiken, dan is de prijs best logisch te noemen. Al met al, deze Razer is met vlag en wimpel geslaagd.