Het is oktober en dus is de tijd van de donkere dagen weer aangebroken. Perfect om weer wat griezelige games te gaan spelen. Te beginnen met Puppet House.
Af en toe krijg je zo’n game in je schoot geworpen waar je aanvankelijk niet precies van weet wat je moet verwachten. Waar je dan verplicht aan begint, maar dat je eigenlijk met een andere game door wilt omdat je daar middenin zit. Wanneer je die verplichte game dan uit hebt kijk je echter terug op een ontzettend leuke ervaring. Zo’n soort game is Puppet House.
In Puppet House speel je als Rick, een detective. Rick is bezig met het onderzoeken van een reeks verdwijningen van de lokale bewoners. Alle aanwijzingen leiden naar het verlaten huis van een overleden buikspreker. Al snel ontdekt hij dat het huis een aantal duistere geheimen verbergt. Tot overmaat van ramp lijkt Rick ook niet alleen te zijn. Er is iets of iemand die hem in de gaten houdt…
Escape Room
Na het zien van de trailer van de game is het je vergeven als je dacht: “oh, fijn. Weer een game waar ik constant heen en weer moet rennen, kamer voor kamer, op zoek naar een paperclip om ergens anders een slot open te maken waar ik dan weer een puzzelstukje voor een ander mechanisme vindt. En dat uiteraard ook nog met een stalker-vijand die me constant het leven zuur maakt’. Dit is namelijk ook ongeveer het beeld dat ikzelf van de game had. Een beetje zoals Outlast bijvoorbeeld. Dat is Puppet House echter niet.
Puppet House is meer een escape room. Je begint in de kelder van het huis waar je opgesloten zit. Eerst moet je een manier bedenken om te ontsnappen. Dit doe je uiteindelijk met de voorwerpen die je vindt. Vervolgens ga je verder het huis in. De game is wat dat betreft heerlijk overzichtelijk. Elke ruimte zit op slot, totdat je de benodigde voorwerpen hebt gevonden of puzzels hebt opgelost. Ja, je moet af en toe wel even zoeken, maar de oplossing is altijd relatief eenvoudig en dichtbij. Ook omdat de woning en het terrein eromheen niet buitensporig groot zijn.
Tegelijkertijd zit er ook een ontzettend tof en spannend sfeertje in de game. Je zit namelijk wel in een griezelig oud huis vol duistere geheimen en dan is er nog die akelige houten pop die je af en toe de stuipen op het lijf jaagt. Soms door gewoon ergens totaal onverwachts op te duiken, soms door middel van een jumpscare. De balans hierin is erg goed. Het is precies de juiste mix van spanning, puzzelen en schrikmomenten.
Heerlijk indie
Qua looks en feels is de game een heerlijke indie. De graphics zijn prima, maar niet het allermooiste dat je ooit hebt gezien. Datzelfde geldt ook voor de voice acting. Rick heeft een heerlijk overdreven rauwe ‘ik ben Christian Bale als Batman’-achtige stem. In elke andere game zou het misschien vervelend zijn, maar het past precies in Puppet House.
De controls van de game voelden aanvankelijk een beetje stroperig, zelfs nadat ik de sensitivity flink omhoog geschroefd had. Omdat de game echter geen combat kent en de spanning vooral in de sfeer zit is dit tijdens het spelen geen enkel moment een probleem geweest. Verder werkt alles prima en ook het puzzelen werkt eenvoudig en goed.
Die puzzels zelf zijn ook altijd goed duidelijk. Meestal heb je van tevoren wel iets van een aanwijzing gevonden met een code. Zo heb je vaak al redelijk een beeld van wat de bedoeling is als je een slot of mechanisme tegenkomt. Echt lang vastzitten op zoek naar een oplossing zal je in deze game dan ook eigenlijk nooit overkomen.
Conclusie
Puppet House is een heerlijk aangename verrassing. Een escape room met een lekker spannende sfeer, leuke en eenvoudige puzzels en een tof verhaal om te ontrafelen. Qua gameplay werkt het allemaal prima, de graphics zijn goed en hoewel de voice acting iets overdreven is past het er wel goed bij. Ook de mensen die normaal niet zo van griezelige games houden gaan deze titel prima trekken.
Met zijn speelduur van twee tot drie uur is Puppet House een lekker tussendoortje tijdens deze donkere dagen en met zijn prijs van €17,99 kan ik hem iedereen echt van harte aanbevelen!