Rammel, rammel. BAM, BAM, BAM! HALLOOOOOOOOO? HALLOOOOOOO? Het hele huis trilt mee. Verbaasd loop ik naar de voordeur en doe open. Daar staat een zekere Jeffrey Paarhuis. Na gecontroleerd te hebben of mijn voordeur nog wel heel is, krijg ik Lego Jurassic World in m’n handen gedrukt. Enthousiast komt Jeffrey binnen en na een gezellig gesprek en een goed bakje ‘eigen gemaakte’ Senseo gaat hij weer op huis aan. Ik voel nu de zenuwen. Want ik ga op vakantie, naar Isla Nubar. Wat ik daar ga doen, naar de nieuwe attractie: Lego Jurassic World!
We weten het allemaal wel: bij Lego zijn ze heel goed in het verlegoën van legendarische films. Zo bracht men eerder al vermakelijke lego-games uit met Lego Batman, Lord of the Rings, Harry Potter, Star Wars en The Hobbit. Juist daarom kon een legendarische film als Jurassic Park niet uit blijven. Ik zetten mijn backpack op en opende de deuren van Jurassic Park om de game eens goed onder de loep te nemen!
Het eerste wat in me op kwam toen ik Lego Jurassic World in m’n Xbox stopte was die geweldige themesong uit de eerste film. Aangezien ik afgelopen week de nieuwe sequel Lego Jurassic World (aanrader trouwens) had gezien met de geweldige Chris Pratt, was ik heel benieuwd hoe Lego het zou aan pakken. Nou, verrassend kan ik je vertellen. Met Lego Jurassic World, krijg je namelijk niet alleen Lego: Jurassic World, nee, je krijgt er ook gewoon Jurassic Park, The Lost World: Jurassic Park en Jurassic Park III bij, super vet! En hoe je de game speelt, dat ligt aan jou!
Na het spelen van de proloog van Jurassic Park, land je namelijk op de beroemde helipad waar ook Dr. Alan Grant en Dr. Ellie Sattler per helicopter aan kwamen in het beroemde park. Vanuit daar ben je als speler direct vrij om naar Jurassic Park of Jurassic World te gaan (The Lost World: Jurassic Park en Jurassic Park III worden na het voltooien van Jurassic Park en World pas beschikbaar).
Afwisseling
Fun en herkenbaarheid, dat zijn de woorden als ik Lego-games zie en hoor. En zo ook bij deze game. Deze game draait gewoon om het hebben van lol, zowel voor kids als volwassenen. En dat is wat mij betreft een prima concept. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: dat doet deze game en de manier waarop deze game dat doet is tot in de puntjes uitgewerkt. Terwijl je door herkenbare scenes en levels uit de gelijknamige films banjert, ben je als speler vaak genoodzaakt puzzels op te lossen. Dit doe je met regelmaat door van poppetjes te wisselen. Zo kan Dr. Ellie Sattler in de dinosauruspoep springen (nee, ik maak echt geen grapje) om voorwerpen op te duiken, Ian Malcolm flares gooien, Dr. Alan Grant dingen op graven en Lex zo hard gillen dat onze Niels er een afspraak bij de geluidsboer aan over hield na het kijken in onze Twitch-stream. Het zorgt voor gameplay waarbij je als speler vaak van poppetje moet wisselen en af en toe ook wel even goed moet na denken. Het zijn echter nooit volledig baanbrekende puzzels, maar kinderen kunnen hier mooi heel wat uurtjes mee zoet zijn!
Oh ja, het is trouwens ook mogelijk om als dinosaurussen te spelen, een optie die voor mij totaal onverwacht kwam, maar er wel voor zorgde dat ik een geweldige glimlach er aan over hield, want wie wil er nou niet als dinosaurus spelen? Mocht je nu ouder zijn en denken: zijn die gewelddadige scenes waarin mensen worden opgegeten wel geschikt voor mijn kind, vrees dan niet! De game past dit soort scenes namelijk met de nodige humor aan. Zo eten dinosaurussen botten in plaats van mensen of stoten ze hun hoofd tegen een boom om vervolgens een lading ananassen en bananen op hun hoofd te krijgen.
Games zoals deze geven echt een leuke afwisseling, om eens lekker relaxed op de bank te zitten en te genieten of om de kids stil te krijgen. En hebben ze een vriendje of vriendinnetje op bezoek? Dan sluit je binnen twee seconden de tweede controller aan en kunnen ze met z’n tweetjes op pad.
Kleurrijk en herkenbaar
De graphics van de game zien er, gezien de stijl van de game, prima uit. Uiteraard worden de typische Legographics gebruikt, maar alles wat ik zag, was fris, kleurrijk en scherp. Tevens liepen de beelden helemaal vloeiend en laten we eerlijk zijn: dat is toch wat je verwacht van een Lego game. Al vlogen de Lego-blokjes soms wel flink door het rond, maar dat zal wel aan mijn drang om alle muntjes te verzamelen hebben gelegen (niets of niemand word gespaard).
Meezingen
Wat tevens echt formidabel en nostalgisch in elkaar zit is het geluid. De echte stemmen van de acteurs zijn gebruikt en dit geldt ook voor de dinosaurussen. Nu denk je misschien van, wat boeit dat nou, maar als een game gebaseerd is op een film dan moet het geluid gewoon overeen komen. Het viel vooral op in de scene waarin Lex en Tim van de Velociraptors moeten ontsnappen in de keukens. Je hoort ze echt beven van angst en zachtjes hijgen. Dit brengt extra sfeer in de game en zorgt dat je er helemaal in zit. Om het nog maar niet (alweer) over die fantastische themesong te hebben. TU TUUUU TUU TUUUU DU DU DUUUU DUU DUDUDUDU. Oke, laat ik dat maar niet weer doen…
Zoals jullie eerder al konden lezen heb ik vaak een enorme verzameldrang (misschien is dat ook de reden dat ik ruim 120000 GS heb) in games, zo ook in Lego Jurassic World. De echt Lego-gamefans zullen dit wel weten, maar in elk level dat je speelt (en daar buiten) kun je muntjes verzamelen. Deze muntjes worden toegevoegd aan een meter boven in je scherm, wanneer je deze meter helemaal vol krijgt, krijg je de status ‘echte overlever’ voor dat level, deze status word aangegeven met de keiharde themesong van Jurassic Park, yeah! Heb je deze status bereikt, dan krijg je aan het einde van het level gouden Lego-blokjes waarmee je nieuwe beloningen vrij kan spelen. Met de muntjes kun je trouwens ook nieuwe personages en dinosaurussen kopen, die je vervolgens kunt gebruiken om levels overnieuw te doen of er gewoon vrij in kan spelen.
Bij vrij spelen speel je, zoals het woord al zegt, buiten de levels om in de grote parken. Het is leuk om dan een keer in zo’n Jeep Cherokee op de rails door het park te rijden en de dino’s in hun ‘natuurlijke’ habitat te zien. Juist het verzamelen en de mogelijkheid om vrij te kunnen spelen zorgen voor extra fun en replay. Nu ben ik zelf niet zo’n replay-man (al moet dat soms wel met verzamelen) maar ook dit is weer iets waarmee kinderen gewoon heel lang bezig kunnen zijn.
Zo, mijn vakantie in het park zit er wel zo’n beetje op en aangezien mijn rug het heeft begeven onder al die zware Legoblokjes die ik in elkaar moest bouwen en mijn zenuwen geknakt zijn van al die dinosaurussen, is het tijd geworden voor het einde van mijn review. Mocht je toch ondanks mijn review, nog een beetje twijfelen over de game of een stukje gameplay willen zien? Kijk dan zeker even op mijn onderstaande stream die ik recent deed voor Xbox Nederland!