Na jaren wachten is het dan nu echt zover. We kunnen eindelijk aan de slag met Kingdom Hearts 3. Gaat deze game mee of tegenvallen?
Ruim 13 jaar om precies te zijn. Al 13 jaar wachten fans wereldwijd op een antwoord, een vervolg op een verhaal dat we nooit meer zullen vergeten. Gaat het Sora lukken de wereld van het kwaad te bevrijden? Dat blijft natuurlijk de grote vraag waarvan ik het antwoord niet ga verklappen. Wat ik wel ga verklappen is dat Kingdom Hearts 3 een van de leukste, kleurrijkste en meest fantastische games is die ooit is gemaakt.
Let op: in deze review worden geen details over het verhaal verteld. Toch kan het voorkomen dat je iets ziet of leest waarvan je dat niet had gewild.
Een feestelijk terugkeer
Tja, waar moet je dan beginnen met zo’n review. De last op m’n schouders is behoorlijk groot. Ik bedoel… ik kan niet zomaar ergens beginnen natuurlijk. Een game die al zo lang op zich laat wachten verdient een waardig begin. Een begin waarover is nagedacht, dat met bloed, zweet en tranen is geschreven. Maar goed, zo ben ik niet dus ik begin gewoon bij het begin. Oh, en mocht het nou zijn dat je een beetje bent vergeten hoe het verhaal ook alweer in elkaar zit, check dan vooral dit even!
Wachten is nooit leuk, helemaal niet als het onzeker is wanneer dat wachten nou eindelijk eens voorbij is. Ik moet toegeven, Kingdom Hearts 3 is een game waarvan ik denk dat het maar beter is ook dat het zo lang heeft geduurd. In de afgelopen 13 jaar zijn er meerdere spin-offs van de serie gelanceerd en deze hadden, als je het mij vraagt, allemaal last van het hit-or-miss principe. De ene wist mij te raken, de andere weer totaal niet. Dat Sora nu pas terugkeert naar de prachtige Disney (en Pixar) werelden is een feestelijke gebeurtenis en een waar spektakel voor het oog.
Een visueel spektakel
Waar we in voorgaande delen enkel met werelden uit de Disney-franchise te maken kregen, heeft Square Enix deze keer ook de handen ineengeslagen met Pixar en de verhalen van Monster Inc. en Toy Story tot leven gebracht. Toy Story is dan ook stiekem wel een beetje mijn favoriet, vooral omdat dit ook echt wel mijn meest geliefde animatiefilm is. Samen met Woody en Buzz reis je door ‘Toy Box’ en dit ziet er fantastisch uit.
Zoals je kunt zien, ziet Donald er nogal houterig uit op bovenstaande screenshot. Dit is een leuke gimmick die de studio heeft toegevoegd aan de game, in bepaalde werelden zal het welbekende trio zich namelijk aanpassen aan hoe de rest eruit ziet. Dit zorgt zeker voor een diepgaande immersie!
Maar goed, niet alleen Toy Box ziet er fantastisch uit natuurlijk. Eigenlijk heb ik op het visuele aspect van de game helemaal niks aan te merken, echt niks. Alle hoekjes, gaatjes, puntjes en rondjes in de game zien er namelijk prachtig uit. De game is volledig geoptimaliseerd voor de Xbox One X en dat is te merken. Zet de helderheid van je tv lekker hoog en geniet van de keiharde realiteit die 4k heet.
Naar de sterren en daar voorbij!
In Kingdom Hearts 3 zijn er, zoals ook in de voorgaande delen, meerdere werelden te bezoeken. Elk van deze werelden zijn stuk voor stuk een plezier om te spelen en nemen je wederom mee op reis naar een stukje jeugd. Bij elk bezoek aan een nieuwe wereld sloeg mijn hart op hol en dacht ik terug aan de momenten waarop ik de bijbehorende films heb gekeken. De game helpt je hier overigens ook nog een stukje bij, zowel de in-game stukken als de cutscenes zijn regelmatig een exacte kopie van de films. Daarnaast heeft elke wereld zijn eigen unieke eigenschappen, die je vooral terugziet in de samenwerking met de personages uit die wereld. Zo slinger je in Corona met Rapunzel van boom naar boom, trotseer je met Jack Sparrow het verraderlijke water en kun je in Arendelle (Frozen) met het schild van Goofy van hoge bergen sleeën.
Als we het toch over de werelden hebben, merk ik dat er aan sommige delen net even wat minder aandacht is besteed dan aan de anderen. Af en toe voelt een wereld behoorlijk kaal aan en heb ik het gevoel dat er meer mee gedaan had kunnen worden. Zo is Olympus een soort verlaten landschap met wat huisjes en ruïnes, waar verder vrijwel niks gebeurd. Er zijn geen zij-activiteiten te vinden en eigenlijk ben je continu onderweg naar de volgende cutscene, zonder dat er tijdens die tocht iets opmerkelijks gebeurd. Het had leuk geweest als er meer te doen was geweest in de werelden, zoals kleine zij-missies of minigames die je kunt doen.
Nu vraag je je natuurlijk af hoe je op al die wonderlijke werelden komt. Nou, gewoon. Met een ruimteschip natuurlijk. Zoals we dat kennen uit voorgaande delen, stap je ook deze keer weer in je vertrouwde ‘Gummiship’. Ik kan mij herinneren dat ik hier nooit echt een grote fan van ben geweest en dit keer is dat ook weer het geval. Voor mij voegt het weinig toe aan het geheel en zie ik het eerder als een verplichting dan een leuke bijkomstigheid. Ik vermoed dat deze functie er enkel nog in zit omdat deze er altijd in heeft gezeten, zo voelt het wel aan in ieder geval. Gelukkig kun je je Gummiship volledig aanpassen met onderdelen die je vindt en koopt, waardoor de ervaring voor mij nog enigszins positief heeft uitgepakt.
Ook hebben ze er in dit deel voor gekozen je een stuk meer vrijheid te geven wat betreft ruimtereizen. In tegenstelling tot de vorige delen ben je namelijk vrij om te vliegen waar jij naartoe wilt. Er is geen vast traject en je kunt zelf bepalen of je om je vijanden heen vliegt, of frontaal in de aanval gaat. Mocht je het dus niks vinden, kun je alle obstakels vermijden en direct naar de volgende wereld vliegen!
Welkom in Disneyland!
Oké, allemaal leuk en aardig natuurlijk. Maar waar Kingdom Hearts zich (onder andere) mee onderscheidt is natuurlijk wel het te gekke vechtsysteem. Zo ook in dit deel, waarbij alle sterke punten uit de vorige delen tot een geheel zijn gevormd en zo een magische, over de top, ervaring bieden. Het vechtsysteem is namelijk uitgebreider en gekker dan ooit tevoren. Naast de verschillende Keyblades die je kunt verzamelen en tijdens gevechten steeds verder kunt laten transformeren, zijn er ook zogeheten ‘Team Attacks’, ‘Attractions’ en ‘Links’ te verzamelen. Deze speciale aanvallen komen regelmatig op je scherm voorbij en activeer je met een druk op de knop. Waarbij je bij Team Attacks moet denken aan Donald die samen met Sora de lucht invliegt, om vervolgens tientallen vuurpijlen op je vijanden af te schieten, kun je met de Attractions een ware ’trip down memory lane’ verwachten. Deze Attractions zijn namelijk letterlijk aanvallen gebaseerd op diverse attracties uit Disneyland. Denk aan de draaiende theekopjes, een razendsnelle achtbaan en een magische draaimolen. De attracties barsten van de lichteffecten en doen jouw vijanden in een mum van tijd teniet.
Iets dat voor veel fans ook nieuw is, zijn de verschillende ‘links’ die je kunt gaan gebruiken. Dit systeem werd al eerder in Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance gebruikt maar heeft wat aangename aanpassingen mogen ondergaan. Via dit systeem kun je, als je genoeg MP hebt, diverse Disney-figuren oproepen om je te helpen in de strijd. Zo kun je Simba oproepen om je vijanden met vuur te belagen, met Wreck-It-Ralph 8-bit blokken plaatsen en nog veel meer. Deze aanvallen zijn niet altijd even krachtig, maar bieden wel een hele vette ervaring!
Tal van opties
De opties hierboven zijn trouwens niet de enige manieren om je vijanden mee aan te vallen. Je kunt ook weer gebruik maken van verschillende soorten magie. Zo schiet je vuurballen af, bevries je je vijanden of werp je ze de lucht in met de verschillende magische krachten die je tot je beschikking hebt. Het leuke hieraan is dat, hoe vaker je deze gebruikt, ze steeds krachtiger worden. Verder kun je jezelf en je teammaten ook voorzien van accessoires om zo bijvoorbeeld je Strength en Magic-niveau omhoog te krikken. Naarmate je sterker wordt speel je ook verschillende vaardigheden vrij die je in het menu naar hartenwens aan en uit kunt schakelen.
Helaas moet ik ook een beetje gaan klagen. Na zo’n 15 uur in de game te hebben gestoken, begon ik me toch lichtelijk te irriteren aan al die eindeloze animaties bij elke teamaanval, attractie en link die je inzet. Elke keer exact dezelfde animatie gaat nou eenmaal een beetje vervelen, zeker als je tegen een eindbaas aan het vechten bent. Het is dan ook jammer dat je die speciale aanvallen niet kunt overslaan, ook omdat ik sommige aanvallen gewoon totaal niet boeiend vind. Zodra er een beschikbaar komt, komt deze namelijk in een wachtrij te staan en gaat er een timer lopen. Zodra de klok op 0 komt verdwijnt de optie om de aanval te doen, wat erg fijn is als je er geen zin in hebt. Echter komen die aanvallen, zoals ik al eerder zei, in een wachtrij te staan. Als je dus graag de vierde uit die rij wilt doen, maar de rest niet, zul je ze alsnog moeten doen of een tijdje moeten wachten totdat de rest is verlopen. Voor mij zeker een minpuntje, vooral omdat dit erg makkelijk opgelost had kunnen worden. Dit verpest de pret zeker niet, maar moet toch genoemd worden.
Het einde van een saga
Over het verhaal van Kingdom Hearts wil ik niet te veel kwijt. Iedereen moet dit op zijn eigen manier gaan ervaren en volledig kunnen genieten. Mocht je overigens nog niet bekend zijn met het verhaal, dan legt Kingdom Hearts 3 dit in de eerste paar uur van de game het een heel klein beetje uit. Zo weet je in ieder geval wat er ongeveer aan de hand is en wie je aartsvijanden zijn. Ook voor de fans zijn dit een paar fijne uren om even je geheugen op te frissen.
Het verhaal in de game komt de eerste 20 uur langzaam op gang, met veel cutscenes afgewisseld door hier een daar wat gevechten. Je zult er dus zeker even rustig voor moeten zitten wil je er goed in kunnen komen. Lukt je dat, voor zover dat mogelijk is, dan kom je de laatste tien uur in een waar spektakel terecht. De laatste uren van de game zijn een tornado aan emoties en verwondering. Gevecht na gevecht met vijanden die steeds groter en sterker worden. Je merkt dat er onwijs veel aandacht is gestoken in deze laatste uren en dat Sora een waardig ‘afscheid’ verdient. Zoals je namelijk (waarschijnlijk) al weet is deze game het einde van Sora’s saga. Een verhaal dat al ruim 17 jaar aan de gang is wordt nu eindelijk afgesloten. We weten inmiddels ook bijna zeker dat er ooit een nieuwe reeks games uit deze serie gaat komen, dus het vooruitzicht is goed.
Conclusie
Kingdom Hearts 3 is een game waarbij alles klopt en is zoals het hoort te zijn. Het is een grafisch spektakel en uitstekend uitgewerkte game die je meeneemt naar de wondere werelden van Disney en Pixar. De animaties zijn zoals je ze herkent uit de films en de gevechten zijn vloeiend en een magistrale ervaring te noemen. Het verhaal is, zoals we gewend zijn, behoorlijk complex en soms niet helemaal te volgen. Verder missen er vaak wat activiteiten in diverse werelden en voelen de gesprekken soms wat houterig en ongemakkelijk aan. Gelukkig neemt dit niks van de pret weg en ga je met Kingdom Hearts 3 een 35-uur durende prachtige reis tegemoet die al je emoties naar boven laat komen. Al met al durf ik te zeggen dat dit nu al de geweldigste en kleurrijkste ervaring is van 2019. Kopen die game dus!