Tennis was het eerste wat we op een video console deden. Op de Xbox bleef het rommelen en is er eigenlijk nooit echt een volwaardige tennisgame neergezet. Is die ban met AO Tennis 2 eindelijk doorbroken?
Ooit heb ik Tennis World Tour mogen reviewen. Een game die zo zo was. Niet geweldig slecht maar ook geen topper. Veel bugs en eindeloos wachten op bijvoorbeeld de serve animatie maakten dat ik het spel redelijk snel na de review nooit meer heb aangeraakt. Maar vanaf vandaag ligt AO Tennis 2 in de schappen. Een opvolger van AO Tennis, een game die ik in Nederland helemaal gemist heb.
BIGBEN en Big Ant Studios, een grote Australische studio op het gebied van sportgames, brengen deeltje twee uit. Het selling point is vooral de career mode waarin je van amateur tot pro kan groeien.
Career
Laten we daar dan ook mee starten. Wat allereerst opvalt is dat in deze game de character building van de career groot is. Abnormaal groot. Ik ben RPG’s tegengekomen die nog niet de helft aan elementen bevatten die AO Tennis 2 wel heeft. Je kan het zo gek niet bedenken of het is bij te stellen. Bijna elk botje, elke gezichtseigenschap, is wel te veranderen. Ben je daar na zo’n 3 uur mee klaar, dan mag je eindelijk met tennissen gaan beginnen. Alhoewel, wacht daar heel even mee. De Career heeft namelijk geen tutorial mode. Dat moet je echt apart doen in het trainingsdeel van de game. Dus start daar om je controls onder de knie te krijgen. Dat trainingsdeel is best goed in elkaar gezet. Het legt je goed uit hoe je bepaalde slagen maakt, waar je op moet letten en heeft dus alles in zich om het spel goed onder de knie te krijgen. Tenminste, dat denk je totdat je gaat spelen.
Met de controls heeft de studio goed werk verricht. Het moet zeer lastig zijn om de controls zo te laten werken dat het tennissen logisch voelt maar niet overgecompliceerd is. En dat is goed gelukt. Het voelt allemaal erg logisch aan. Verschillende slagen onder de knoppen, een stick voor het bewegen, een stick voor de plaatsing van de bal en dan leren om te timen en op het juiste moment te bewegen.
In amateurstand is dat best goed te doen. Maar ga je een standje moeilijker, dan klinkt er bij mij veelvuldig de kreet ‘OUT!’ door de speaker. Je zit al zeer snel buiten de lijn omdat die effectballen van je tegenstander lastig te pareren zijn. De AI is in die stand ook onvergefelijk. Ik krijg echt de slagen om mijn oren, van dropballs tot smashes, het is hard werken geblazen. Een leuk extraatje in het spel is dat je een eventuele twijfelachtige uitbal kan betwisten. Ook heeft men aan je reputatie gedacht. Na elk gewonnen of verloren punt kan je kiezen of je daar goed of slecht op reageert en dat heeft weer effect op hoe de wereld je ziet.
Terug naar de Career. Het begint met een aardige animatie waarin je een contract voorgeschoteld krijgt en je lange tocht naar de top gaat beginnen. Een vermakelijke verhalende manier om je het spelletje eigen te maken.
Sound and vision
Grafisch is de game oké. Niet geweldig goed en niet geweldig slecht. Waar men in Tennis World Tour echt de bal missloeg, weet met in AO Tennis de dropshot goed te raken. Het is qua resolutie en animaties allemaal wat aan de voorzichtige kant maar je kan het als functioneel betitelen. Het doet wat het moet doen. Men laat wel het een en ander aan tussenfilmpjes zien waarin de speler even een handdoek krijgt en elk punt heeft een prachtige herhaling.
Het geluid is best goed te noemen. Waar we nogmaals in Tennis World Tour constant met een soort achtergrond ‘ruis’ te maken hadden, wat dan het publiek moest voorstellen, is men er bij Big Ant in geslaagd om de court-geluiden goed op te vangen en weer te geven. Ook de umpire horen we op de juiste moment de juiste uitspraken doen. Ik mis wel een beetje een commentaarstem. Dat zou net wat extra’s geven aan de game
Modi
Naast de Career zien we de modi die we in bijna alle sportgames aantreffen. Je kan een los potje spelen, zowel in de vrouwen als mannen afdeling maar ook dubbelspel vinden we daarin terug. Dit laatste is erg vermakelijk om te doen. De game is zowel online als gewoon thuis op de bank met andere te spelen. Dat laatste is wel weer een leuk extraatje. Net zoals vroeger een balletje slaan met je vrienden.
Natuurlijk heeft de Australian Open, want daar staat AO voor, een prominente plek. Het geeft je ook de mogelijkheid om met eigen creatie aan die wedstrijd mee te doen.
Eigen content
Waar deel een om geroemd werd was het bouwen van eigen content. Ook in dit deel is dat stuk terug. Alles is te maken, van spelers tot tennisvelden. En al die inhoud kan je weer delen. Dus is iemand heel bekwaam in het maken van beroemde spelers, dan kan jij die in jouw game halen. Alle grote namen zullen er dus in te vinden zijn, de ene beter gelijkend dan de ander. Ook qua stadions is er veel te krijgen en creëren. Zo is het ABN AMRO toernooi al in de game te vinden. De creator is best uitgebreid en heeft de mogelijkheid om een totaal aparte hobby te worden.
Conclusie
Met Tennis World Tour nog vers in het geheugen is AO Tennis 2 een verademing. Logisch controls, goed geluid en best uitdagend. Fans van de tennissport of van sportgames zullen zich met deze game zeker vermaken. Grafisch zou hij nog wel een stukje beter kunnen en ikzelf zou een soort van commentatoren wel een plus vinden. Maar puur kijkend naar een goede tennisgame is AO Tennis 2 een ace.