De Xbox One S ligt vanaf gister officieel in de winkel. Een verkleinde versie van de Xbox One met wat extra’s. Qua specs zou er niet heel veel veranderd zijn maar dat lijkt niet helemaal te kloppen.
Tijd voor wat technisch gebabbel. De Xbox One S zou qua snelheid geen verschil maken met zijn grotere broer. Maar na het testen van dit nieuwe pareltje blijken er wel degelijk verschillen te zijn. De GPU is overclocked, oftewel opgevoerd. Waar de oude Xbox One een GPU kloksnelheid van zo’n 835 MHz liet zien, geeft de S een kloksnelheid van 914 MHz aan. Dat is een verbetering van meer dan 7%.
Deze hogere snelheid komt door de nieuwe SOC (system-on-chip) die onder andere 4K en HDR ondersteunt. Dit is de reden dat de overclock is toegepast. Overclocken is als een bekend truukje in de pc-wereld. De processor is namelijk afgesteld op een maximum snelheid. De snelheid waarmee hij goed presteert en stabiel is. In de BIOS, de basisinstellingen, kan je deze kloksnelheid veranderen en dus hoger zetten. Meestal wordt dat afgeraden omdat een hogere kloksnelheid gevolgen kan hebben voor de processor zoals bijvoorbeeld oververhitting. Dit zul je bij de Xbox One S niet gaan zien want Microsoft heeft het nieuwe apparaatje uitgebreid getest en de overclock zal binnen de veilige marges zitten.
Niet geadverteerd
Albert Penello, senior director of product management van Microsoft zei er het volgende over: “sommige spellen laten een kleine verbetering zien. Bij onze interne testen was het voordeel heel minimaal en het is eigenlijk alleen meetbaar in sommige games. Dat is de reden dat we dit niet gebruikt hebben bij het promoten van de Xbox One S.”
Ondertussen zijn onze concullega’s al aan het testen geslagen en heeft men de welbekende benchmark weer gebruikt om te kijken hoeveel voordeel de S laat zien. De resultaten laten een maximum verbetering van 9fps zien op sommige momenten. De grootste winst zie je in games die op 30fps zijn afgesteld. De Xbox One laat daar regelmatig framedrops in vallen. De S houdt ze veel vaker op een stabiele 30fps.
Bij het testen werd een 2TB Xbox One S vergeleken met een standaard Xbox One. Alle games stonden op een externe 250GB Samsung SSD schijf. Een game als Project Cars, die 60fps als doel heeft, liet op momenten zien dat deze rate niet gehaald werd. Deze game liet op de S een verbetering van 7% zien en als er een race vanuit een third-person perspectief werd gereden was er zelfs een verbetering van 11% merkbaar.
Hitman
De tweede game die onderdeel van de test is geworden is Hitman. Deze game kan je vastzetten op 30fps of hem unlocked laten. Ook hier werd een winst van meer dan 6% waargenomen. De 30fps werd niet altijd gehaald maar er was een grote verbetering te zien.
Nu kan je je afvragen waarom Microsoft dit niet als reclame gebruikt. Dit komt omdat een verbetering in prestaties erg context gevoelig is. Niet alle beperkingen worden door de GPU veroorzaakt. Nemen we Hitman weer dan zien we vaak beelden die vol met beweging zitten. Grote aantallen computergestuurde characters die allemaal reageren op de omgeving. Dat deel moet vooral door de CPU worden opgebracht. Dus een krachtige GPU kan beperkt worden door de mindere verwerkingscapaciteit van de CPU die dan werkt als een versmalling op een snelweg tijdens de spits. Wat dat uiteindelijk veroorzaakt is geen geheim en horen we dagelijks in de verkeersinformatie. Dit fenomeen is vooral zichtbaar als Resident Evil 5 Remastered getest wordt. Deze game richt zich op 1080p met een rate van 60fps. De S laat wel een verbetering zien maar alleen in die stukken die puur GPU-gestuurd zijn en dat zijn stukken die niet vaak voorkomen. Ook daar is het voordeel niet meer dan zo’n 2,5%. Dit zit hem dus puur in een onveranderde CPU geeft Microsoft aan. Al met al zijn er dus indrukwekkende en minder indrukwekkende verschillen te zien. Games die op het renderen van beelden gericht zijn laten een goede verbetering zien op het gebied van framerate. Dit geldt dus vooral voor games die zich richten op 60fps.
De afgeknepen 30fps game
Maar hoe zit het dan met de games die afgesteld zijn op een max van 30fps? Games zoals Rise of the Tomb Raider of Batman: Arkham Knight. Bij Tomb Raider zien we dat op plekken waar de fps onder de 30 daalt bij de Xbox One, deze dalingen worden gladgestreken op de S. Plekken vol met npc’s die op de One terugzakken naar 28fps laten op de S een stabiele 30fps zien. Niet een gigantische winst maar wel zoals het zou moeten zijn. Arkham Knight laat daarentegen een wat vreemder beeld zien. We zien opnieuw minder screen-tear, een fenomeen waarbij het beeld duidelijk in stroken wordt opgebouwd als er snel bewogen wordt, maar de echte winst zien we tijdens de ritjes met de Batmobile. Het origineel laat hierbij framedrops van onder de 30fps zien en het tearing is duidelijk zichtbaar. Op de S zien we een verbetering van zo’n 4% maar nog significanter is de vermindering van stotterende beelden. De game loopt een stuk soepeler.
Backward Compatible
Als laatste zijn er wat testen met de Backward compatible titels gedaan. Ook hier zie je een verbetering bij de 60fps titels die normaliter moeite hebben om dit doel te halen. De onder de 30fps dalingen bij een titel als Alan Wake zijn een stuk minder aanwezig. Maar omdat bij het gebruik van de backward compatibility niet de GPU maar de virtualisatie van de CPU het meeste kost, is de verwachting dat games die echt een prestatieprobleem hebben geen verbetering laten zien.
Je kan dus concluderen dat er absoluut verbeteringen te zien zijn door de overclock maar dat deze winst in het merendeel van de titels met een vastgezette grens op 30fps een stuk minder indrukwekkend is. Uiteindelijk is het de vraag of we deze marginale winsten gaan opmerken en het merendeel zal dit niet doen.
Wil je de hele test uitgevoerd door Digital Foundry eens bekijken, klik dan hier.