Jaren na de release op PC, bracht ontwikkelaar Frontier Developments de game Planet Zoo eindelijk naar de Xbox afgelopen maand. Of dat een succesvolle port is geweest, dat lees je hier.
Eerlijk is eerlijk, ik heb niet zoveel met games waarin je je eigen wereld mag bouwen. Voor twee thema’s maak ik echter graag een uitzondering: dierentuinen en pretparken. Al sinds Planet Zoo in 2019 naar de PC kwam, heb ik gehoopt op een console release en ik was erg enthousiast toen de game afgelopen januari eindelijk werd aangekondigd.
Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen dat het overduidelijk een voordeel kan zijn als een game jaren later uitkomt. Want mensen, wat zit deze game vol met content, game modes en mogelijkheden. Vanuit het hoofdmenu heb je de keuze om te starten met de sandbox mode waarmee je gewoon met de vrije hand je dierentuin ontwerpt. De Franchise Mode laat je overal ter wereld een dierentuin bouwen en dieren online met andere spelers verhandelen. In timed mode ga je aan de slag met missies in een race tegen de klok. En dan is er uiteraard ook nog eens de career mode die je bij de hand neemt en wegwijs maakt in de wereld van Planet Zoo aan de hand van verschillende chapters.
Rondje om de wereld
Om de game te leren kennen besloot ik als eerste aan de slag te gaan met de career mode. En dat is maar goed ook, want ik blijf me na uren speelplezier nog verbazen over de mogelijkheden die de game je voorschotelt. Aan de hand van Bernard ‘Bernie’ Goodwin (Ingesproken door Colin McFarlane bekend van The Dark Knight, Fable en Dead Island 2) begon mijn reis in het regenachtige en koude Engeland.
De game probeert je bij elke missie een nieuw onderdeel te leren omtrent de dierentuin. Zo lag de eerste focus op het bouwen van dierenverblijven, de invulling er van en het welzijn van dieren. Het duurde niet lang of ik had in Engeland de eerste basiskneepjes goed onder de knie wat mij drie sterren opleverde.
Hiermee mocht ik door naar Madagaskar waar Bernie een onderzoek had lopen naar apen. In dit chapter leerde ik meer over de behoefte van dieren, maar ook het doen van onderzoeken. En ook hierin zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo kun je onderzoeken doen naar nieuwe manieren om het welzijn van apen te verhogen, maar ook naar eventuele bacteriën en infecties die in je dierentuin kunnen uitbreken. Des te meer onderzoek je hier naar doet, des te minder kans op een eventuele uitbraak. En meer onderzoek betekent ook een snellere genezing van je dieren!
Propvol mogelijkheden
Ik gaf het eerder al aan: de mogelijkheden zijn eindeloos. Wil je bijvoorbeeld een nieuw verblijf bouwen voor de leeuwen? Geen probleem. Maar met een simpele muur er om heen ben je er niet. Want die beesten zullen wel een muur nodig hebben die een bepaalde hoogte heeft zodat ze er niet overheen springen en de boel op stelten zetten in je dierentuin. Maak je een verblijf voor de apen? Dan is het fijn als ze ‘climb proof’ worden gemaakt zodat ze er niet over heen klimmen. En wil je voorkomen dat bezoekers hetzelfde doen? Dan zet je deze bescherming toch gewoon aan beide kanten van het hek?
Heb je je dierenverblijf eenmaal gebouwd en je dieren gekocht? Dan is er een kans dat je je bezoekers hierover wilt informeren en wellicht geld wil ophalen voor onderzoek. Daarom is het mogelijk een collecte bij het verblijf te plaatsen en een educatieve speaker die over de dieren en hun leefomgeving verteld. Fun fact: De game geeft jou als speler ook informatie over dieren en hun leefomgeving en dat is best educatief. Gaaf!
Je merkt het al, deze game is dus ontzettend uitgebreid en het is erg lonend om alles eens uit te proberen. Daar zit echter één valkuil aan. Want omdat je zoveel mogelijkheden hebt en bij een controller beperkt bent tot een vast aantal knoppen ben je soms nogal bezig met navigeren. Van een lid uit onze Discord community hoorde ik dat deze daarom uiteindelijk een toetsenbord en muis had aangesloten om op die manier verder te spelen. Nu kon ik me daar niet aan storen, maar ik kan me voorstellen dat er gamers zijn die daarom snel uitgekeken kunnen zijn op deze game, omdat deze het best tot zijn recht komt met een toetsenbord en muis.
Grafisch een plaatje
Op grafisch gebied is Planet Zoo echt prachtig. De bezoekers zijn weergegeven in een cartoony stijl en dat is prima. De kracht van de game ligt in de omgevingen die je zelf helemaal naar smaak en type terrein (sneeuw, bergen, water, steppe etc) kan aanpassen. Ook dieren zien er realistisch en prachtig uit. Zelfs als je de zogeheten animal camera gebruikt en ze van dichtbij bekijkt.
Oh en ook met muziek is de game erg divers. Zo wordt je bij verschillende mijlpalen en het hoofdmenu verwelkomt door een vrolijk deuntje, wat in je hoofd gaat zitten en wat je vanzelf mee gaat zingen. Zit je in je park, dan hoor je om je heen de bezoekers en de dieren met hier en daar een relaxt geluidje. Ik kan je vertellen dat dit ontzettend rustgevend is en ik merkte dat ik mijn gameavonden om die reden graag afsloot met deze game.
Zelf heb ik dus ontzettend veel plezier aan Planet Zoo beleefd. Het fijne van de game is dat je als speler echt het gevoel hebt dat je in control bent. Daarnaast leg je deze met gemak even weg en pak je het zo weer even op. Het is duidelijk dat Planet Zoo een lange termijn project is voor Frontier Developments. Ondertussen is men zelf namelijk druk bezig met de game door bugs aan te pakken die worden gemeld door de community. Daarnaast worden er zogeheten DLC pakketten uitgebracht die nieuwe parken, dieren en omgevingen brengen en daar gaat men in ieder geval nog mee door tot 2025.
Conclusie
Planet Zoo is een heerlijke dierentuin builder waar door de makers zichtbaar veel tijd en liefde in is gestoken. Jij hebt als speler ontzettend veel mogelijkheden om je creatieve geest de vrije loop te laten. Daarnaast is het leuk dat de game ook dierenwelzijn voorop stelt en je echt wat leert over dieren waar je soms wellicht nog nooit van hebt gehoord. Wel is het jammer dat de game voor sommige spelers wat ontoegankelijk kan voelen door de vele, overweldigende mogelijkheden en navigatie opties. Daar staat echter wel tegenover dat je als speler een game vol content krijgt, met prachtige graphics en heerlijke deuntjes. Dus mocht je fan zijn van build games, dan doe je er goed aan om deze game eens uit te proberen en je onder te dompelen in heerlijke, rustgevende omgevingen.