Je zult misschien de titel hebben gelezen en nu denken: Ralph wie? Maar we danken heel veel aan deze man. Dankzij zijn uitvinding zijn wereldwijd miljoenen mensen voorzien van entertainment, werkgelegenheid, nieuws een een gezamenlijke hobby. Ralph Baer is namelijk de uitvinder van de eerste spelcomputer, een grondlegger voor de hedendaagse consoles!

Toen Baer slechts elf jaar was moest hij zijn toenmalige school in Duitsland verlaten vanwege zijn Joodse afkomst. Hij werd overgeplaatst naar een volledig Joodse school. Twee maanden voor de beruchte Kristallnacht in Nazi Duitsland,  vluchtte Baer met zijn familie naar Amerika. Hier ging hij aan het werk bij een fabriek waar hij een schamel loon van 12 dollar per week verdiende.
In 1940 studeerde hij af als onderhoudstechnicus op het National Radio Institute. Negen jaar later studeerde hij met een Bachelor of Science in televisietechniek af bij het Television Institute of Technology in Chicago. Vlak na zijn studie ging Baer aan het werk als hoofdingenieur bij een klein bedrijf voor medisch apparatuur genaamd Wappler. Hier ontwierp hij chirurgische snijmachines, epilators (wat hebben vrouwen veel aan ons mannen te danken) en apparatuur gericht op spierversteviging.

brownbox

Twee jaar na zijn aanstelling vertrok Baer naar de Loral Corporation in New York  waar hij, als Senior ingenieur signaalapparatuur voor IBM ontwikkelde. Van 1952 tot 1956 werkte Baer bij Transitron, eerst als hoofdingenieur, maar later als onderdirecteur. In 1956 begon hij bij de Sanders Associates. Na tien jaar kreeg Baer in 1966 een belangrijke opdracht: het ontwikkelen van een prototype genaamd de brown box. Deze werd uiteindelijk in 1971 uitgebracht onder de naam: Magnavox Oddyssey, een computer in een doos die bestuurd kon worden door controllers en die vast zat aan de tv. Later ontwikkelde Baer ook nog samen met Howard J. Morrison het denkspelletje Simon. Hierin moesten spelers een patroon onthouden en later opnieuw invoeren. Naast zijn status als bedenker van de spelcomputer is Baer trouwens ook nog eens de geestelijk vader van de beroemde ‘light gun’ en het beroemde spelletje Shooting Gallery.

Magnavox Odyssey

Je hebt het wel door, een bezig bijtje dus! We hebben veel aan deze man te danken en terwijl ik dit schrijf bedenk ik me dat ik dit zonder deze man misschien nooit had geschreven. Dat ik misschien nooit op mijn Super Nintendo had kunnen spelen vroeger. En dat ik altijd veroordeeld was geweest tot ongezonde activiteiten zoals knikkeren, voetballen, boomhutten bouwen, deurtje bellen en weet ik veel wat nog meer. Want laten we eerlijk zijn: gamen houd je van de straat! Maar ah fijn we dwalen af. Baer bleef ook later door gaan met uitvinden en ontving in 2008 de Game Developers Choice Pioneer Award. Hierover vertelde hij meer in het onderstaande interview met PBS Inventors. Laten we allemaal 1 minuut stil staan bij deze grote man en hem bedanken voor zijn uitvinding……. (stilte)

Want dankzij zijn uitvinding genieten wij dag in dag uit van onze hobby: gamen! Ralph Baer, dank je wel en moge u ruste in vrede!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties