Aan het Europese classificatiesysteem voor videogames wordt een nieuw label toegevoegd. Dit om je er op te attenderen of in het spelletje lootboxen (Overwatch) of kaartenpakjes bevat (FIFA). Een stukje bewustwording, of is er meer aan de hand?
PEGI hanteert sinds 2018 een symbool om gamers te attenderen op de aanwezigheid van in-game aankopen in het spelletje waar ze hun oog op hebben laten vallen. Nou wordt daar geen leeftijdsrestrictie aan gehangen, maar het geeft de consument in ieder geval de kans om het spel ervoor te laten liggen.
Aan het symbool voor in-game aankopen wordt sinds deze week ook een label toegevoegd als de game mechanieken bevat zoals lootboxen en de spelkaarten uit FIFA Ultimate Team bevat. Het is een indicatie dat de gamer willekeurige items wordt aangeboden, ofwel, je weet niet precies wat je gaat krijgen als je aan dit spel in-game valuta of jouw zuurverdiende centen spendeert. Het Amerikaanse ESRB komt overigens met een soortgelijke aanduiding.
Vorig jaar heeft de Nederlandse Kansspelautoriteit al aangegeven dat dergelijke elementen veel weg hebben van gokken. Onder ons bestaat hier volgens mij best veel frustratie over. Menigeen laat een spel links liggen als het zulke elementen bevat, je hebt er natuurlijk ook mensen bij die de grens trekken bij in-game aankopen, in algemene zin. Helaas lijken ze niet meer weg te denken uit het huidige landschap. Al valt een getal dat PEGI in hun persbericht heeft verwerkt mij nog mee, of eigenlijk zeg ik dat verkeerd, ik had erger verwacht.
In 2019 heeft PEGI voor 20% van de classificaties moeten vaststellen dat een spel in-game aankopen bevatte. Misschien scheelt het een paar procent met de werkelijkheid omdat bepaalde uitgevers de neiging hebben om naderhand alsnog van zulke systemen te implementeren in hun games, maar toch. Overigens heeft Microsoft, net als Nintendo en Sony, trouwens, aangegeven te eisen dat uitgevers de kansen naar buiten brengen die de consument maakt op een bepaald item in zo’n pakje kaarten of lootbox. Diverse grote uitgevers hebben zich hieraan gecommitteerd en geven aan uiterlijk eind dit jaar openheid te geven hierin.
Misschien goed om nog te vermelden, het label ‘Includes Paid Random Items’ heeft niet direct van doen met het symbool dat PEGI hanteert voor gokken. Dat symbool wordt namelijk gebruikt als een game een ervaring biedt die je ook in de gokhallen tegenkomt, zoals blackjack in Red Dead Redemption of het casino uit Yakuza Zero. Dan kwam ik op de website van PEGI nog iets tegen dat ik leuk vind om met jullie te delen. Via een zoekfunctie (https://pegi.info/search-pegi) kun je per label vinden welke games PEGI als zodanig heeft aangemerkt. Benieuwd welke games nou in-game aankopen bevatten? Of beter nog, sex? Veel plezier ermee. Misschien kom je wel titels tegen waarvan de classificatie helemaal niet klopt. Een interessant voorbeeld is NBA 2K20, dat een halve gokkast bevat, maar niet als zodanig is geclassificeerd.