Het doek valt definitief voor de HoloLens 2.
Microsoft stopt per eind 2027 met het uitbrengen van updates voor de augmented reality-headset. Vanaf dat moment worden alleen nog “kritieke beveiligingsupdates” doorgevoerd, en dat blijft zo tot 31 december 2027. Daarna is het klaar. De originele HoloLens 2 krijgt nog kortere ondersteuning, tot december 2024. En ja, die productie stopte in 2018 al.
Toen HoloLens 2 in 2019 op de markt kwam, werd het gezien als een sprong vooruit in de augmented reality-wereld. Vergeleken met het origineel was het een flinke upgrade en de concurrentie was op dat moment nog beperkt. Maar de VR-wereld staat niet stil en sinds de release heeft Microsoft op dat vlak weinig indrukwekkends laten zien. Een medewerker van Microsoft schijnt zelfs de HoloLens-afdeling als een “zootje” te hebben bestempeld. Oei…
Geruchten over de annulering van HoloLens 3 deden ook de ronde en het blijkt dat het $22 miljard IVAS-project voor het Amerikaanse leger ook niet zonder problemen verloopt. Toch blijft Microsoft roepen dat ze zich vol inzetten voor IVAS.
En Windows Mixed Reality dan? Dat platform werd eind 2023 al officieel afgeschoten, samen met het hele Windows VR-platform. Het lijkt dus einde verhaal voor Microsoft’s mixed reality-avontuur zoals we het kenden.
Wat nu?
Microsoft is niet helemaal klaar met VR. Ze werken nog steeds samen met Meta en Apple om hun software op de Meta Quest en Apple Vision Pro te krijgen. Volgens insiders zouden toekomstige VR-headsets van Microsoft waarschijnlijk draaien op Android en niet meer op Windows.
Maar goed, met het trackrecord van Microsoft op dit gebied moet je het eerst nog maar zien voor je het gelooft. Misschien krijgen we in 2025 of 2026 wel een nieuwe poging te zien, maar of dat gaat lukken? We zullen zien.
Wat denk jij? Is dit een slimme move van Microsoft? Of heeft HoloLens gewoon nooit een eerlijke kans gekregen?
PS: wattes, wie en waar heb je het over?
Ik zal nog even het één en ander voor je samenvatten over de Hololens voor het geval je dit totaal hebt gemist.
Toen Microsoft in 2015 de HoloLens aankondigde, leek het alsof de toekomst van augmented reality voor onze ogen werd ontvouwd. Een bril die digitale hologrammen over je echte wereld projecteert? Yes, please! De plannen waren groots. Microsoft wilde zowel bedrijven als consumenten aantrekken met toepassingen die van alles konden doen: van medische trainingen en visualisaties tot, jawel, gaming. En daar lag natuurlijk de grootste aantrekkingskracht voor velen van ons.
De demo’s die ze lieten zien? Die lieten ons de toekomst van gaming zien. Een Minecraft-wereld die op je salontafel tot leven kwam? Je kon letterlijk door een holografische versie van die iconische blokjeswereld navigeren. Het idee dat je straks door je eigen woonkamer zou kunnen lopen terwijl vijanden zich om je heen verstoppen in een shooter? Dat leek te mooi om waar te zijn. En dat was het eigenlijk ook een beetje. Nu niet meer overigens, want ze zijn keihard ingehaald door o.a. de Oculus Rift, dat later door Meta (Facebook) werd opgekocht. Nu heb je bijv. de Meta Quest 3 en die doet eigenlijk wat HoloLens toen liet zien, maar dan zonder kabels en veel meer zicht dan de HoloLens.
Hoewel de HoloLens aanvankelijk als een revolutie voor games werd gepresenteerd, verschoof Microsoft snel de focus naar zakelijke toepassingen. Het apparaat bleek nogal prijzig (3000 euro) en de gamingtoepassingen bleven steken in concepten en demo’s. Wat ooit bedoeld was om een enorme impact te hebben op onze games, belandde uiteindelijk meer in de hoek van bedrijfsoplossingen. Voor games? Niet echt de revolutie waarop we hoopten.
HoloLens was zonder twijfel een indrukwekkend staaltje technologie in 2015, maar voor de gamewereld bleef het vooral een “wat als” scenario. Misschien zien we in de toekomst alsnog een doorbraak in AR-gaming bij Xbox, maar ik denk dat Microsoft er goed aan doet om samen te werken met Meta voor apparaten als Quest 3. Meta is echt heel flink aan het door ontwikkelen qua VR headsets en Microsoft kan daar mooi de software voor leveren. Zo zou ik een Xbox portaal op mijn Quest-apparaat heel fijn vinden waarbij ik een 120 inch scherm voor mijn neus tover. Dan waan ik mij lekker even in de thuisbioscoop van Jeff.