Lang geleden, in een galaxy far away, was er de Xbox 360 die krassen op je discs maakte. Iets waar je in het land van de ongekende mogelijkheden, de VS, natuurlijk voor naar het gerecht gaat.
De Xbox 360 bestaat al een tijd en, zoals we allemaal weten, is hij op dit moment al bestempeld als last-gen. Oftewel een verouderd game platform. Maar rechtszaken zijn tijdrovend en het duurt vaak erg lang voordat er daadwerkelijk iets in werking wordt gezet. Al redelijk snel na het uitkomen van de Xbox 360 kwamen er meldingen van schijven die in de console krassen opliepen als er een trilling of beweging van de console plaatsvond. De 360 is namelijk een console die je zowel liggend als staand kan gebruiken. Vooral die staande stand lijkt een oorzaak te zijn van deze krassen. Drie jaar na het uitkomen van de console liggen er bijna 55.000 krasklachten. Microsoft doet deze klachten af als gebruikersfouten omdat, zoals zij beweren, er maar 0,4 procent van alle gebruikers hierover geklaagd hebben.
Uitspraak
Afgelopen maandag heeft het 9th Circuit Court of Appeals, het hooggerechtshof, een uitspraak gedaan die de weg vrij maakt voor klagers om een collectieve rechtszaak tegen Microsoft te starten. De aanklacht hield in dat men Microsoft ervan beschuldigd dat zij al voor de lancering van de 360 wisten over deze fout. Een manager van Microsoft, Hiroo Umeno, heeft in een officiële verklaring laten weten dat het bedrijf op de hoogte was dat er schade aan discs zou kunnen worden veroorzaakt als gebruikers hun console zouden verplaatsen. Het optical drive team wist hiervan. “Toen de eerste klachten over krassen werden geplaatst, wisten we gelijk wat hiervan de oorzaak was”, aldus Umeno.
Collectief
Microsoft bleef volhouden dat gebruikers individueel een aanklacht zouden kunnen indienen maar dat een collectieve aanklacht niet mogelijk was. Afgelopen maandag heeft het gerecht een hernieuwde aanvraag van Microsoft om de zaak opnieuw voor de 11 rechters van het appeal court te brengen, afgewezen. Geen van de rechters in het lands grootste federale hooggerechtshof stemden voor deze hernieuwing.
Dit betekent dat er nu een collectieve aanklacht waarbij alle klagers vertegenwoordigd worden, kan worden ingediend en dat Microsoft hierdoor wel eens een megaclaim aan zijn broek kan krijgen omdat zij elke gebruiker met deze klachten zal moeten gaan compenseren als er één aanklager de rechtszaak wint. Nu is die kans niet heel groot. Waarschijnlijk zal het bedrijf dan te horen krijgen dat ze een waarschuwing op de console moeten zetten, alleen, die sticker zit er al op. We houden het in de gaten.