Het Rotterdam uit 1940 is speelbaar in Battlefield V. Hoe herkenbaar is de multiplayer map als het vergelijkt met het Rotterdam van nu?
Ter ondersteuning van de grondtroepen en om een snelle opmars door Nederland te bevorderen is de complete binnenstad vernietigd door de Duitse Luftwaffe. Het bombardement op de havenstad leidde tot de overgave van Nederland op 15 mei 1940. Als een van die grondtroepen beweeg jij je in Battlefield door het Rotterdam van vlak voor de bombardementen. Je speelt als een Engelse of Duitse soldaat. Nederlandse troepen zitten er helaas niet tussen. Ontwikkelaar DICE laat zich inspireren door de historische gebeurtenissen maar streeft er niet naar 100% historisch accuraat te zijn.
Rotterdam is een van de multiplayer maps van Battlefield V. Het is speelbaar in verschillende multiplayer speltypen waaronder Conquest en Grand Operations. In de open beta van Battlefield V heb je Rotterdam al kunnen verkennen. De beta was op Xbox speelbaar van 4 tot 11 september. Of Rotterdam ook speelbaar is in de verhalende singleplayer moet nog blijken.
Ingame beelden naast foto’s Rotterdam
De map is losjes gebaseerd op de layout van de stad. De vele details die ontwikkelaar DICE er in heeft gestopt maken dat de speler zich toch in een Nederlandse stad waant. Een Nederlandse fotograaf en inwoner van de stad Rotterdam is naar aanleiding van het spelen van de beta met zijn fotocamera de stad in getrokken. Hij heeft zichtbaar plezier in het zoeken naar de juiste hoek om een foto te nemen die overeenkomt met de screenshots die hij van Battlefield V genomen heeft. De vernietiging en wederopbouw van de Rotterdamse binnenstad maakt dat je opvallende verschillen ziet tussen de ingame beelden en foto’s. Het Rotterdam uit 1940 is enorm veranderd. Toch zijn er zeker zoveel overeenkomsten te zien!
De verbluffende gelijkenissen kun je zelf vinden door de slider te bewegen. Links van de slider het screenshot, rechts de foto.
Layout
De luchtfoto van het gebied tussen de Nieuwe Maas en Blaak vormt grofweg de layout van de multiplayer map. De ligging van het kantoorpand Witte Huis komt bijvoorbeeld overeen met de blauwe basis ‘B’ in de game. Het Witte Huis staat ook wel bekend als de eerste wolkenkrabber van Europa. Bij de blauwe basis ‘E’ zijn 2 bruggen te zien. Deze bruggen zijn inmiddels vervangen door de rode Willemsbrug. De meeste gevechten zijn ontstaan rond de verschillende bruggen van Rotterdam. Ik ben benieuwd wat de ‘choke points’ van de multiplayer map zijn.
Hefbrug
Rond De Hef is vroeger vrij weinig gevochten. De brug is vrijwel intact gebleven. Vanwege de functieverandering staat er alleen nog een deel over de Nieuwe Maas bij het Noordereiland. De brug geen transportfunctie meer (maar functioneert nog wel!). De ligging van de hefbrug zoals hij in Battlefield te vinden is klopt met de situatie uit WW2. Zijn naam doet mij denken aan The Hoff.
Witte Huis
Het Witte Huis is een zakenpand en was enige tijd het hoogste gebouw van Europa, zo ook tijdens WW2. Het pand was vanwege zijn ligging en hoogte van strategisch belang. Nederlandse eenheden hebben de Duitsers vanuit dit gebouw bevochten met snipergeweren. Ingame is het hotel gehavend. Als je het monumentale pand in bezoekt zul je zien dat er ook sporen van de strijd te zien zijn. Ik ben benieuwd of het in Battlefield eenzelfde strategisch belang krijgt.
Oude Haven
In de Oude Haven liggen tegenwoordig nog historische schepen die vergelijkbaar zijn met wat je in de game treft. De architectuur is flink veel interessanter geworden, wat mij betreft. Mooi? Dat is een ander verhaal. Tegenwoordig staan de zeer herkenbare kubuswoningen van Piet Blom aan de haven. Het bruggetje van de Oude Haven dat je tegenwoordig nog kunt oversteken is trouwens ook in het Battlefield te vinden.
Kanalen
Het beeld dat je van de kanalen krijgt uit Battlefield heeft wel wat weg van steden als Leiden en Delft. In Rotterdam zag er voor de oorlog net zo uit. Als je het met de huidige situatie vergelijkt kan ik vooral zeggen dat ik het oude beeld sfeervoller vind. Een groot verschil.
Nieuwe Maas
In de gameplay beelden zie je een stuk van de brug De Hef over de Nieuwe Maas. In de foto zie je van dit ontmantelde deel van De Hef nog een pijler staan. Het overgebleven deel van De Hef ligt tussen het Noordereiland en de buurt Feijenoord. De Hef droeg ooit treinverkeer. Inmiddels heeft de Willemsspoortunnel die functie overgenomen.
Noordereiland
Opvallend is dat je in de de multiplayer map het stadsdeel Noordereiland in brand ziet staan. In werkelijkheid is dit eiland tijdens de strijd bezet geweest door Duitse troepen. Het is nooit gebombardeerd geweest. Dat maakt dat je hier nog huizen vindt van voor de oorlog.
Erasmus
De volledige naam van Erasmus is Desiderius Erasmus Roterodamus. Klinkt als een echte Rotterdammer. Hij was humanist en filosoof. Een standbeeld van Erasmus is opgenomen in Battlefield V. Let op de verschillen tussen het standbeeld op de foto en in het spel. Ik ben benieuwd waarom DICE de pose en klederdracht van het standbeeld heeft aangepast.
OV
Er is een originele Rotterdamse tram te vinden in de game. De gelijkenis tussen de historische tram die wordt gebruikt om toeristen door Rotterdam te rijden en het exemplaar uit het screenshot is groot. Benieuwd of je er in Battlefield net zoveel last van hebt als in het dagelijks verkeer.
Laurenskerk
De Laurenskerk is door DICE net buiten het speelveld gezet. Als je in het spel op de brug met het treinspoor klimt kun je gebouw zien liggen. Dit kerkgebouw heeft de oorlog doorstaan. Op historische foto’s van na het bombardement zie je het duidelijk staan. Het is een van de weinige gebouwen dat is blijven staan.
Releasedatum
De Standard Edition van Battlefield V komt op 20 november uit. Met de Deluxe Edition kan je 15 november aan de slag. Ben je lid van EA Access dan mag je de game op 9 november al proberen.