Eenieder die op het net op zoek gaat naar koopjes op het gebied van games en dergelijke kent de naam G2A wel. Dat G2A wat controversieel is gaat nu consequenties krijgen.
G2A verkoopt vooral digitale sleutels waarmee je games of Xbox Live kan activeren. Dit doen zij op een wat vage manier. Ze vragen namelijk extra geld onder de naam G2A Shield om de schade die het bedrijf zou kunnen ondervinden als de sleutel die klant kocht onrechtmatig was verkregen, te kunnen opvangen.
Nu lag deze verkoper hier al over onder vuur omdat het steeds duidelijker werd dat sommige codes die geleverd werden waren aangeschaft met gestolen credit cards. De ontwikkelaars zagen hier dus geen cent van terug terwijl de code wel verkocht werd. Volgens de makers van SpeedRunners, TinyBuild, had G2A codes die met deze methode waren aangeschaft van de game, voor een totaalbedrag van 450.000 dollar verkocht.
Gearbox was een samenwerking aangegaan met G2A voor de distributie van de Collector’s Edition van Bulletstorm: Full Clip Edition. Dit leverde hen veel kritiek uit de ontwikkelaarswereld op en dat heeft zijn effect gehad.
Eisen
Gearbox heeft als reactie daarop een aantal eisen aan G2A gesteld waaronder stoppen met het vragen van de verzekering G2A Shield. Ook eiste Gearbox dat men een website zou openen waarop ontwikkelaars frauduleuze codes zou kunnen opsporen en markeren. G2A heeft dit geweigerd en dat zegt natuurlijk genoeg. Het bedrijf interesseert het geen moer dat men codes verkoopt die door diefstal zijn verkregen en dat jij daardoor misschien een frauduleuze en niet werkende code krijgt. In de wet hebben ze daar een term voor, heling. Blijkbaar gelden die regels online niet en kan G2A dit ongestraft blijven doen.
Gearbox heeft hierop de samenwerking stop gezet. Steve Gibson van Gearbox zei er het volgende over: “Omdat G2A geen beweging naar ons laat zien richting de release van Bulletstorm, zal Gearbox geen deel uit gaan maken van een marktplaats die geen enkele moeite wil doen om zijn klanten en de ontwikkelaars te beschermen. Wij hebben geen invloed op de marktplaats van G2A en kunnen dus niet voorkomen dat er codes van derde partijen verkocht gaan worden, maar wij zijn er alvast weg.”
Hoe je er ook naar kijkt, het blijft toch schimmig dat men geld kan verdienen met gestolen waar en dat wij als klant moeten betalen om ons daar ook nog eens tegen te beschermen richting de verkopende partij. Het zou G2A sieren als men gewoonweg zelf actiever zou zijn en zelf de verantwoordelijkheid zou nemen over wat er in hun markt verkocht wordt.