De Federal Trade Commission (FTC) heeft kritiek geuit op de prijsverhogingen van Microsoft voor Xbox Game Pass in een indiening bij het Amerikaanse Hof van Beroep.

De afgelopen jaren hebben de FTC en Microsoft regelmatig tegenover elkaar in de rechtbank gestaan. De rechtszaken werden door de FTC aangespannen omdat Microsoft voornemens was om Activision-Blizzard-King voor 69 miljard dollar over te nemen. De Amerikaanse waakhond had zorgen over een te stevige machtspositie voor Microsoft bij deze voorgenomen overname, die inmiddels sinds oktober 2023 definitief is.

Microsoft verhoogt prijzen van Xbox Game Pass

Nadat de definitieve overname was het lange tijd rustig in de rechtszaal, tot afgelopen week. Microsoft verhoogt de prijzen van PC Game Pass en Xbox Game Pass Ultimate en is van plan om binnenkort een nieuwe Game Pass Standard-laag te lanceren zonder dagelijkse toegang tot first-party Xbox-games.

De FTC noemt deze nieuwe Game Pass Standard-laag een “gedegradeerd product” omdat nieuwe Game Pass-gebruikers zich niet kunnen aanmelden voor de $10,99 Game Pass voor Console, die toegang biedt tot games op de eerste dag. In plaats daarvan wordt de Xbox Game Pass Standard geprijsd op $14,99 en bevat het geen first-party games op de eerste dag, maar wel online multiplayer.

Marktmacht uitoefenen

De FTC beweert dat, zoals hier te lezen is, Microsoft’s prijsverhogingen en productdegradatie, samen met verminderde investeringen in output en productkwaliteit via werknemersontslagen, wijzen op een bedrijf dat marktmacht uitoefent na een fusie. Microsoft is het vanzelfsprekend niet eens met de claim van de FTC en noemt deze incompleet en misleidend.

De indiening van de FTC maakt deel uit van een lopend beroep dat door de FTC is ingediend tegen een beslissing van een districtsrechtbank om de overname van Activision Blizzard door Microsoft vorig jaar niet te blokkeren. Microsoft heeft zijn deal van $68,7 miljard in oktober afgerond, maar het Negende Circuit Hof van Beroep heeft nog steeds geen uitspraak gedaan over het beroep van de FTC.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties