The Witcher is een game waar iedereen naar uitkijkt. Grafisch top, een geweldige verhaallijn, maar ook een baard die automatisch groeit. En dat in de tijd waar de hipsters niet meer uit het straatbeeld zijn weg te denken, zelfs in Ommen. Kortom een game die het verdient om zoveel mogelijk aandacht te krijgen. Onze vrienden van game-zone gingen op bezoek bij CD Projekt Red en dit levert een prachtige documentaire op. 

Naam studio gebaseerd op de Sovjet tijd

De studio van CD Projekt Red bevind zich in het mooie Polen. De basis van de studio en dus ook de geboorte van The Witcher is gefundeerd in de tijd van het communistische rijk. Het speelt zich af in het jaar 1988. Dit is het jaar dat Amerika en Europa zich helemaal de lamme vingers spelen op de NES. In Japan wordt de Mega Drive, ook wel de Genesis genoemd, gelanceerd. Aan de oost-kant van Duitsland, daar waar de grens lag tussen democratie en communisme, was ook het land Polen, waar de makers van The Witcher woonden. Het was gewoon niet mogelijk in Polen om normale ruilhandel te doen met het rijke westen. Dus waar wij allemaal lekker aan het gamen waren moesten de polen het op een andere manier doen.

Ze kregen het via buurlanden maar dit waren niet de officiële games. Het waren kopieën. Het leuke hiervan was dat het niet illegaal was benoemd door de communistische leiding in dit land. Er was geen copyright-wet in het communisme. Dus waar het westen illegaal aan het kopiëren was geslagen mocht het in Polen gewoon via de ether de lucht in geslingerd worden. Rob heeft hier ooit nog eens een column over geschreven. Toen de Berlijnse muur uiteindelijk viel was de cultuur in polen nog niet zomaar veranderd. Mensen waren gewend om games gratis te krijgen.

Waarom deze naam?

Toen de makers elkaar tegenkwamen op school en erachter kwamen dat ze dezelfde passie voor het gamen hadden, besloten ze tijdens de opkomst van de CD-ROM games te importeren, ze deden dit vooral om de games te kunnen spelen. Naast het spelen van de games waren de inkomsten leuk meegenomen. De naam CD Projekt Red komt hier dus vandaan. Het probleem bij het verkopen van games lag echter in de cultuur van de polen. Ze waren gewend dat dit allemaal gratis was. De voornaamste taak van CD Projekt Red was dan ook het aanleren van dat het waarde heeft voor de makers van de games dat je de spelen koopt.

De DLC wordt gratis bij The Witcher, puur omdat ze vinden dat je hier voor betaald als je 60 euro neerlegt maar ook als waardering dat je het niet illegaal verkrijgt. Voor de expansions, dus extra werelden moeten we overigens gewoon nog voor betalen.

Van games van een ander naar eigen games

Het was lastig om van importeur van internationale games in een postsocialistisch polen een game op de mark te brengen. Geïnspireerd door het werk van de bekende Poolse auteur Andrzej Sapkowski koos CD Projekt Red er voor om Poolse literatuur te verwerken in de game zodat dit bekend zal worden over de gehele wereld. De rest is geschiedenis! Voor extra beelden van de The Witcher Wild Hunt, check de beelden bovenaan dit artikel. Ook is de documentaire zelf te bekijken in deze video.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties