My Time at Portia is een kleurrijke post-apocalyptische town farm simulator die ontwikkeld is door Pathea Games en uitgegeven door Team 17. Het doel is de wederopbouw van het havenstadje Portia te realiseren en jij als bouwer hebt daarin een belangrijke rol.
Sinds deze week kun je op de Xbox aan de slag met My Time at Portia. Afgelopen week heb je hier de review kunnen lezen en heb je kunnen lezen dat ik erg onder de indruk ben van de game. My Time at Portia heeft veel te bieden en achter de ogenschijnlijk kinderlijke wereld rust een enorme diversiteit en complexiteit aan gameplay mogelijkheden. Je hebt echter ook kunnen lezen dat er momenten waren dat ik de game erg overweldigend vond. Tevens had ik als punt van kritiek dat het soms onduidelijk is waar de benodigde resources gemaakt of gevonden kunnen worden. Als je deze frustraties graag zelf aan den lijve ondervindt, geen probleem, maar stop dan met lezen. Mocht je het echter fijn vinden om je tijd in My Time at Portia zo efficiënt mogelijk te gebruiken dan kun je wellicht je voordeel doen met een aantal tips en tricks. In deze column staan er 5 genoemd om je door de eerste tien uur van de game te helpen. Later deze week volgen er nog eens 5, om je in de vervolgstappen op weg te helpen. De tips staan dus op chronologische volgorde.
1: Werk planmatig en laat je niet te veel afleiden
Het stadje Portia en haar inwoners hebben veel te bieden. Overal is wat te beleven en te ontdekken. Er zijn interacties mogelijk, commissions op te volgen, dingen te verzamelen. De verleiding is heel groot om, wanneer je bijvoorbeeld op je route bent naar de Hazardous Ruins, interactie aan te gaan gaan met alles dat tegen komt. Om niets missen of uit nieuwsgierigheid. Prima om te doen, maar de consequent is dan vaak een overvolle taakbalk en geen overzicht meer over wie/wat/waar moet gebeuren. Het gevolg is dan veelal dat je al snel enigszins doelloos rond loopt te dwalen en niet meer weet waar je de draad op moet pakken. Kortom, stay focused!
2: Upgrade je equipment (ASAP!)
Er zijn drie gereedschappen die om meerdere redenen essentieel zijn, namelijk: de bijl, de axe en het zwaard. De bijl heb je nodig om bomen en planten om te hakken. Je krijgt hier verschillende soorten hout voor terug. Deze kun je investeren in je werkplaats en makkelijk verkopen in de winkel. Hoe sterker je bijl, des te meer (verschillende soorten) resources je kunt verzamelen met zo min mogelijk verbruik van stamina. Dan de axe. De axe heb je nodig om in de mijnen grondstoffen te kunnen verzamelen. Ook hiervoor geldt: hoe sterker de bijl, hoe meer grondstoffen je kunt verzamelen in minder tijd. De grondstoffen zijn noodzakelijk om vrijwel ieder voorwerp mee te kunnen maken. Je kunt er dus echt niet genoeg van hebben!
En tenslotte het zwaard. Het zwaard is je bondgenoot wanneer je in dungeons op zoek gaat naar resources. De door toxic waste gemuteerde dieren zijn namelijk niet gesteld op jouw komst. Met het ijzeren zwaard lukt het je echter al snel om ook met de echte bad boys af te rekenen. In de dungeons vind je verder relatief veel unieke spullen. De verleiding is groot om deze bij de winkel te verkopen voor Gols, maar denk daar wel goed over na. Want juist de unieke items zijn zeldzaam en deze onderdelen heb je vaak nodig voor complexere bouwschema’s later in het spel. Overweeg dus om ze te bewaren.
3: Speel extra slots vrij om meer resources mee te nemen en op te slaan in je werkplaats
Aan het begin van de game heb je twee rijen met slots tot je beschikking. Genoeg om 16 verschillende soorten items met je mee te dragen. Echter, even een bezoekje in de mijnen en je hebt al snel 20 á 30 verschillende voorwerpen gevonden. Je wilt natuurlijk geen loot laten liggen. Overweeg om overtallige resources uit tip 2 (met name zand, hout, steen) te verkopen in de winkel. Met de Gols die je daarvoor krijgt kun je nieuwe slots kopen, waardoor je dus meer resources mee kunt nemen naar je werkplaats en je supply rondes een stuk efficiënter worden en meer opleveren.
4: Neem een weekje vrij van commissions en sociale activiteiten
Resources uit de mijnen verzamelen is niet gratis. Afhankelijk van het type mijn kost het je 200 á 300 Gols voor 1 week toegang. Dat is veel geld en dat heb je niet zo makkelijk in het begin van de game. Wanneer je dus besluit om de mijnen in te gaan, neem dan geen commissions aan en ga een week de mijnen in. Daarmee voorkom je reputatieschade door het niet uitvoeren van commissions en maak je bovendien efficiënt gebruik van je toegangsticket.
5: Bezoek het research center
Wanneer je een week in de mijnen hebt rondgehangen, zul je zien dat je veel blauwe CD’s bij elkaar verzameld hebt. Deze blauwe CD’s stammen uit het pre-apocalyptisch tijdperk. Op de CD’s staat technologie beschreven van vroeger. Deze technologie is verloren gegaan, maar met de informatie op de CD’s kun jij als bouwer deze apparaten opnieuw maken. Denk hierbij aan een zaagmachine en een smeltoven. Deze apparaten die in de bouwschema’s beschreven staan zijn dus noodzakelijk om onderdelen te maken voor het maken van bepaalde voorwerpen (zoals een lift, een transportwagen of een waterpomp). Dat brengt me tot een kleine nabrander. Mocht je een commission krijgen om iets te bouwen en je hebt geen idee hoe je aan een voorwerp komt uit de bouwschema? Negen van de tien keer betekent het waarschijnlijk dat je een apparaat (lees: furniture) nog niet hebt gemaakt om in je werkplaats te zetten.
Met deze 5 tips moet je een heel eind kunnen komen in de eerste tien uur van de game. In de volgende column zul je de volgende 5 tips kunnen lezen die je verder helpen in de volgende fase van de game, namelijk het managen van commissions.