Soms is het fijn om gewoon een game te starten waar het niet om vechten gaat of beter worden met je personage. Zo nu en dan is het tijd om te relaxen in een game. Als je daar behoefte aan hebt, dan is het genre ‘cozy game’ helemaal voor jou! We zetten er een paar voor je op een rij die je zo uit de Xbox Game Pass kunt plukken.

Cozy games is een genre dat ontzettend aan het groeien is afgelopen jaar. Steeds meer gamers hebben behoefte aan een rustgevende wereld waar ze gewoon lekker hun dagelijkse quests moeten doen. Een fantasiewereld zonder gevaar, dreigingen of virussen die rondwaren. Gewoon lekker relaxen en met je digitale vrienden connecten! Nou, lieve lezers, dit zijn wat ons betreft de perfecte games hiervoor.

5. Disney Dreamlight Valley

Je ziet Disney Dreamlight Valley in meerdere lijstjes op onze website. Het is dan ook wel een grote community favoriet geweest in 2022 en later ook nog in 2023. Helaas heeft de ontwikkelaar de keuze gemaakt om de game betaald te houden i.p.v. de beloofde free-to-play-variant. Een keuze die op de korte termijn wellicht goed leek voor de financiën, maar op lange termijn veel spelers kost.

In Disney Dreamlight Valley speel je als de lang vergeten heerser van een vallei die aan het begin vervallen is. Het is aan jou de taak om je vallei weer zo tip top in orde te maken dat allerlei Disney personages uit hun wereld naar jouw vallei willen komen. De game zit dus vol met korte tripjes naar werelden van Frozen, Belle en het Beest, Ratatouille, Wall-E, The Lion King, De Kleine Zeemeermin en nog veel meer. Deze personages brengen hun eigen quests mee. Hoe meer je voor hen doet, hoe hoger het level en hoe beter de vriendschap.

Als cozy game is Dreamlight Valley heerlijk om gewoon rond te banjeren en je Disney-vrienden te helpen. Er is genoeg te doen en ook te maken. Je kunt jouw vallei helemaal opleuken met items van bijv. de Disney attractieparken. Je kunt ook je eigen huis upgraden en steeds voller zetten met verzamelde items van je vrienden. Het is een leuke game om op te pakken, maar kan na een uurtje of 60 wel grindy worden omdat er niet veel meer valt te doen en er ook geen nieuwe verhalen meer zijn. Je kan de expansion pass kopen waar je nog eens 40 uur extra in kunt steken, maar die voegt niet ineens andere gameplay toe. Dat blijft teveel van hetzelfde (lees hier de review van deze expansion pass).

Hoe dan ook, Disney Dreamlight Valley zit in de Game Pass, maar zou ook z’n geld dubbel en dwars waard zijn. Lees hier nog even de review van Rik.

4. Unpacking

Het idee van een game waarin je dozen uitpakt en spullen op hun plek zet, klinkt misschien niet bepaald spannend. Maar Unpacking bewijst het tegendeel. Deze game is eigenlijk een verrassend emotionele en kalmerende ervaring. Het vertelt op een subtiele manier het verhaal van iemands leven, zonder ook maar één woord. Je ontdekt stukjes van het leven van de hoofdpersoon door de spullen die je uitpakt. Die oude teddybeer, de fotolijstjes, een vertrouwde Game Boy – ze geven stuk voor stuk hints over wie deze persoon is.

De rust die deze game biedt, is misschien wel zijn grootste kracht. Er is geen tijdslimiet, geen druk, alleen jij en de kamer voor je. Het uitpakken en plaatsen van items voelt als een puzzel, maar eentje waar je alle tijd voor kunt nemen. En dat zorgt voor een ontspannen, bijna meditatieve ervaring. Daarnaast raakt Unpacking aan een gevoel van nostalgie. Veel van de spullen die je tegenkomt zijn herkenbaar en doen je misschien terugdenken aan je eigen jeugd. Elk nieuw appartement of huis dat je inricht, weerspiegelt een nieuwe fase in het leven van de hoofdpersoon.

3. Tchia

Tchia is zo’n game die je even helemaal meeneemt naar een andere wereld. Geïnspireerd door de eilanden van Nieuw-Caledonië, voelt het alsof je midden in een tropisch paradijs belandt. Je speelt als Tchia, een jong meisje dat op zoek is naar haar vader. Maar dit is geen standaard zoektocht: Tchia beschikt namelijk over een unieke gave. Ze kan in bijna alles en iedereen veranderen – van dieren tot objecten. Zie je een vogel? Vlieg de lucht in. Zie je een kokosnoot? Rol jezelf naar je bestemming. Die vrijheid maakt de gameplay divers en verrassend.

Wat Tchia echt uniek maakt, is de focus op exploratie en natuur. Er zijn geen grote gevechten of ingewikkelde puzzels, maar vooral een wereld die je in je eigen tempo kunt verkennen. Je kunt bomen beklimmen, van kliffen springen of gewoon chillen in je zeilboot terwijl je de omgeving in je opneemt.

De muziek en sfeer in de game zijn sterk geïnspireerd door de lokale cultuur, wat voor een authentieke ervaring zorgt. De wereld voelt levendig en kleurrijk aan, met veel aandacht voor detail. Tchia is vooral een game die je ontspanning en een gevoel van avontuur biedt.

2. Spiritfarer

Spiritfarer is een game die compleet anders is dan wat je gewend bent van de meeste spellen. Je speelt als Stella, een zogeheten ‘Spiritfarer’, een veerbootkapitein die zielen naar hun laatste rustplaats brengt. Maar voordat je dat doet, moet je hen helpen hun laatste wensen te vervullen en emotionele bagage op te ruimen.

De kracht van Spiritfarer zit in het verhaal, de karakters en vooral de gevoelens die het oproept. Elk personage heeft zijn of haar eigen verleden, angsten en dromen. Jij helpt hen deze los te laten terwijl je ze door een prachtig vormgegeven, kleurrijke wereld vaart. Het is een game over afscheid nemen, maar ook over herinneringen koesteren en liefde.

Qua gameplay zit Spiritfarer een beetje tussen een management-sim en een adventure-game in. Je bouwt en beheert je boot, kweekt voedsel, verzamelt materialen en bouwt gebouwen voor de zielen die bij je aan boord komen. Het is een rustgevend spel, zonder stress, maar met filosofische thema’s.

Als je op zoek bent naar een game die je raakt, dan is Spiritfarer een absolute aanrader.

1. Stardew Valley

Voor de zoveelste keer zie je Stardew Valley voorbij komen. Hoezo? Het is natuurlijk de koning van het farming genre, maar veel mensen raken ook in 2024 nog verknocht aan de wondere wereld van deze game.

Je erft een vervallen boerderij van je grootvader en, hup, weg uit de stad en naar het platteland. Hier begin je aan een simpel leven: akkers bewerken, gewassen planten, en oogsten binnenhalen. Het toffe aan Stardew Valley is dat je zelf kiest hoe je jouw boerderij-imperium opbouwt. Je kunt gaan voor een winstgevende landbouwonderneming, maar misschien trek je de mijnen in om waardevolle gems te verzamelen. Of bouw je vriendschappen op in het dorp, met een romance en zelfs huwelijk als optie.

Als je houdt van games zoals Animal Crossing, maar wel wat meer diepgang en vrijheid wil, dan is Stardew Valley echt een game voor jou. Geen haast, geen stress, gewoon lekker het boerderijleven leven. Wat wil je nog meer?

In dit farming genre heb je ook nog andere titels die er op lijken en je in een 3D wereld laten verkennen. Het gaat dan om titels als Coral Island, Lightyear Frontier en My Time at Sandrock, games die overigens ook via Xbox Game Pass te spelen zijn.

Wat is Xbox Game Pass?

Je kunt op twee manieren games op je Xbox spelen. Uiteraard kun je een game kopen. Dat kan zowel een fysiek exemplaar of een digitaal exemplaar zijn. De fysieke games koop je in de winkel en dan krijg je de game op een disc mee. De digitale games koop je in de Microsoft Store, waarna de game aan jouw account gekoppeld wordt.

Xbox Game Pass biedt een andere optie om games te spelen. Je koopt een abonnement waarvoor je maandelijks betaalt. Er zijn drie Game Pass abonnementen beschikbaar: Xbox Game Pass Core, Game Pass voor pc en Xbox Game Pass Ultimate (console en pc). De prijzen variëren. Core kost rond de 7 euro per maand, pc kost rond de 12 euro en beiden (Ultimate, consoles en pc) koop je voor 18 euro per maand, waarbij je bij die laatste ook echt toegang hebt tot alle games. Met Game Pass Core krijg je niet direct toegang alle games in de Game Pass helaas.

Je kunt de Game Pass vergelijken met Netflix of Disney+. Iedere maand worden er nieuwe games toegevoegd die vervolgens voor 6 tot 12 maanden te spelen zijn. De games die door de Xbox Game Studios gemaakt worden blijven in de Game Pass te spelen. Daarnaast zien we dat games ook regelmatig in Game Pass terugkeren. Het is een enorm goede deal, vooral voor diegenen die verschillende soorten games spelen of voor gezinnen met kinderen. Je kunt hier een lijst vinden met alle games die beschikbaar zijn.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties