Vandaag hebben BEUC en 22 aangesloten organisaties uit 17 Europese landen een klacht ingediend bij de EU-autoriteiten tegen de handelspraktijken van enkele van de grootste videogamebedrijven.

De klacht richt zich op populaire games zoals Fortnite, EA Sports FC 24, Minecraft en Clash of Clans. Volgens de analyse van BEUC overtreden deze bedrijven de Europese consumentenwetgeving door consumenten te verleiden tot ondoorzichtige en onnodige uitgaven via zogenaamde ‘premium in-game valuta’, oftewel microtransacties.

De kern van de klacht is dat consumenten vaak geen zicht hebben op de werkelijke kosten van digitale aankopen binnen games. Deze ondoorzichtigheid, veroorzaakt door het gebruik van virtuele valuta zoals punten of edelstenen, leidt er volgens de BEUC toe dat spelers meer uitgeven dan ze van plan waren. BEUC benadrukt dat de prijzen van in-game aankopen altijd in echte valuta weergegeven moeten worden, of dat op zijn minst een duidelijke omrekening naar de werkelijke kosten beschikbaar moet zijn.

Virtuele valuta

Daarnaast stelt BEUC dat het gebruik van deze virtuele valuta onterecht wordt gepresenteerd als een voorkeur van spelers. In werkelijkheid vinden zouden veel consumenten dit systeem verwarrend vinden en geven ze de voorkeur aan directe betalingen met echt geld. Kinderen zijn hierbij extra kwetsbaar volgens BEUC, omdat zij minder financiële kennis hebben en zich gemakkelijker laten verleiden tot het doen van aankopen.

Agustín Reyna, directeur-generaal van BEUC, stelt dat de digitale wereld nieuwe uitdagingen met zich meebrengt op het gebied van consumentenbescherming. Hij roept de regelgevers op om in te grijpen en ervoor te zorgen dat ook in de virtuele wereld de regels van de echte wereld worden nageleefd.

Een enorme markt

De klacht van BEUC komt op een moment dat in-game aankopen wereldwijd een enorme markt zijn geworden, met een geschatte omzet van meer dan 46 miljard euro in 2020. Deze trend heeft ertoe geleid dat steeds meer videogamebedrijven hun verdienmodel hebben verschoven naar in-game aankopen, wat volgens BEUC voor serieuze problemen zorgt op het gebied van consumentenbescherming.

In hun statement, dat hier te lezen is, roept BEUC op tot strengere handhaving van de bestaande consumentenwetgeving en pleit voor aanvullende regelgeving om ervoor te zorgen dat de belangen van consumenten, en met name van kinderen, beter worden beschermd in de snelgroeiende markt van videogames.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties