Het doel voor 2024 was duidelijk: minstens 40 games zouden uitgespeeld worden! De backlog moest slinken, en dat is gelukt! De credits zijn vaker gerold dan ooit tevoren. En nu, is mijn leven er beter op geworden?

Op 1 januari 2024 was mijn goede voornemen om games vaker uit te spelen. De laatste jaren had ik geen lekker ritme qua gamen te pakken. In al mijn enthousiasme ben ik aan eindeloos veel games begonnen, maar vaker niet dan wel werden ze afgerond. Al die open eindjes gaven me geen lekker gevoel meer. Het was alsof je favoriete liedjes telkens halverwege worden uitgezet, of alsof je vriendin ongevraagd de laatste paar slokken van je koude blikje cola confiskeert. Het gamen begon steeds incompleter aan te voelen en dus moest het roer om.

Om direct daden bij mijn goede voornemens te voegen, besloot ik op 1 januari Ghost of Tsushima uit te spelen. De dagen daarna rolden de credits lekker door. Onder andere Cocoon, Planet of Lana, Dead Island 2, Somerville en Cyberpunk 2077: Phantom Liberty werden uit de backlog gebonjourd. Een zeer geslaagde kerstvakantie kun je dus wel zeggen. Met de belofte aan de XBNL-community op Discord dat er in totaal 40 games uitgespeeld zouden worden was er geen weg meer terug: CH3F NL laat de credits rollen!

Heerlijk

De afgelopen maanden ben ik bewuster gaan spelen. Uitzonderingen daargelaten, heb ik grotendeels gewoon één game per keer gespeeld. Met meer aandacht voor de game, het verhaal en wat ik er nou eigenlijk van vond. Deze manier van spelen is me uitermate goed bevallen en kan ik iedereen aanraden. Het klinkt ook zo logisch om te doen, maar met een services als Xbox Game Pass ligt er al snel een gigantische backlog aan games voor je klaar.

Toegegeven, hier en daar heb ik ook een beetje vals gespeeld. Zo heb ik de credits laten rollen van games die niet op de backlog stonden, maar die ik speelde omdat ik deze voor de XBNL-reviews in mijn schoot geworpen kreeg. Denk bijvoorbeeld aan de twee tienen van dit jaar: Senua’s Saga: Hellblade II en Elden Ring: Shadow of the Erdtree. Maar ik heb nog wel meer exploits gebruikt om de 40 credits aan te tikken. Ook omvangrijkere DLC’s heb ik bij de credits meegerekend, zoals Remnant II: The Forgotten Kingdom, Sea of Thieves: The Legend of Money Island en Atomic Heart: Trapped in Limbo. En dan waren er natuurlijk ook nog games van andere platformen, iets waar ik tot vandaag de dag nog wel een beetje mee worstel, want het blijft natuurlijk een beetje gek om een Super Mario Wonder-screenshot op onze XBNL-website voorbij te zien komen. Gelukkig schoot de volwassen XBNL-community niet in de kramp en werd het gedoogd.

Is de backlog kleiner geworden?

Uit de ‘CH3F laat de credits rollen’-lijst zijn er maar zeer weinig games die ik niet kan aanbevelen. Het merendeel heb ik met veel plezier gespeeld. Zo gek is dat natuurlijk niet; er is sprake van selectiebias, want alleen de games die ik heb uitgespeeld, halen die lijst. Kennelijk waren ze interessant genoeg om te voltooien. Er zijn echter genoeg games waar ik waarschijnlijk niet meer mee verder ga, simpelweg omdat ik ze niet leuk genoeg vind. Denk aan Starfield, Immortals of Aveum, Atlas Fallen of, met enige pijn in mijn hart, Baldur’s Gate 3.

Eigenlijk zou ik voor deze groep games een aparte reeks moeten beginnen. Wat dachten jullie van ‘CH3F trekt er een streep door’, ‘CH3F gooit de handdoek in de ring’, of ‘CH3F heeft er schoon genoeg van’? Zoiets zal zeker helpen om de backlog verder op te schonen. Misschien is het antwoord op het ‘backlog-probleem’ niet zozeer het gebrek aan het uitspelen van games, maar eerder het onnodig lang op de stapel houden van games waarvan je eigenlijk al weet dat het niets meer gaat worden.

Hoe dan ook, mijn backlog is aanzienlijk kleiner geworden afgelopen 8 maanden, maar er liggen nog genoeg games op de stapel en het jaar is nog niet voorbij!

De toppers uit de credits-lijst

Terug naar de lijst van 40 games die ik dit jaar heb uitgespeeld. Het gros kan ik aanbevelen, maar wat waren nou eigenlijk echt de beste games uit de lijst. De twee games die ik een tien heb gegeven, heb ik al genoemd, maar dat waren natuurlijk eigenlijk geen backlog games want de games zijn pas in 2024 uitgebracht. Dit tel ik dus even niet mee. Als ik me echt tot de backlog games beperk dan zou mijn top 5 uit de lijst er als volgt uitzien:

Wat de allerbeste uit deze lijst is, laat ik graag in het midden. Er moet natuurlijk wel nog wat te bakkeleien overblijven voor de XBNL-community.

En nu? Welke games staan nog op de backlog?

Goed, de quest van 40 games is voltooid en de achievement is unlocked. Hoe nu verder? Ik ga zeker door met deze manier van spelen: rustig games één voor één doorspelen. Dat zal niet altijd lukken, en soms wil ik dat ook niet, maar het is me in ieder geval prima bevallen om games met meer aandacht en focus te spelen. Ik kan ook alvast melden dat de volgende drie credits al gerold zijn, en artikelen hierover kun je de komende weken verwachten.

Wat staat er dan nog op mijn backlog? De teller gaat al snel richting de 30 games die ik echt nog wil spelen of uitspelen. Daarnaast zullen er komende maanden natuurlijk ook weer genoeg nieuwe games bij komen. Maar welke games op de backlog-lijst hebben echt ‘prio’? Ik denk dan aan games als: Metro Exodus, Days Gone, Dark Souls, Zelda: Tears of the Kingdom, Like a Dragon: Infinite Wealth, Cult of the Lamb, Sekiro, Tunic, The Last of Us Remake I en II, en Death’s Door. Dit zijn de games die ik heel graag nog dit jaar wil spelen en aan mijn ‘credits-lijst’ wil toevoegen. Of dat gaat lukken? Ik betwijfel het, maar we zullen zien!

Welke games staan er op jouw backlog? En van welke games wordt het de hoogste tijd dat je de credits laat rollen?

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties