De backlog aan games puilt uit! Stapels met games waaraan ik begonnen ben, maar die ik niet afgemaakt heb. In 2024 gaat het roer om! Mijn goede voornemen is om games vaker uit te spelen en de credits te laten rollen als nooit tevoren. Staat de teller eind 2024 niet op minstens 40 afgeronde games, dan is het eerste rondje tijdens de XBNL-community BBQ voor mijn rekening!

Game nummer 36 kan van de lijst afgestreept worden. Een echte backlog game? Nee, dat niet, want Tchia is pas twee weken geleden op de Xbox verschenen. Het is dus meer een game die valt onder de categorie ‘dweilen met de kraan open’. De ene game wordt weggewerkt van de lijst, maar ongemerkt worden er dan weer nieuwe parels aan de Xbox Game Pass toegevoegd en die wil ik natuurlijk ook spelen!

Wat voor soort game is Tchia?

Tchia is een avontuurlijke open-wereld game die zich afspeelt in een tropische archipel geïnspireerd door Nieuw-Caledonië. Het spel draait om de gelijknamige hoofdpersoon, Tchia, een jong meisje dat op een missie gaat om haar vader te redden van de tirannieke heerser Meavora. Het verhaal combineert elementen van mystiek en lokale folklore, waardoor spelers worden ondergedompeld in een rijke en cultureel geïnspireerde wereld. De visuele stijl van de game is kleurrijk en levendig.

De gameplay van Tchia bevat verschillende unieke elementen die het spel onderscheiden. Een van de meest opvallende kenmerken is de ‘soul jumping’ vaardigheid van Tchia, waarmee spelers de controle kunnen overnemen van dieren en objecten in de omgeving. Dit mechanisme biedt creatieve manieren om puzzels op te lossen en de wereld te verkennen. Daarnaast kunnen spelers muziek spelen op een ukelele, die een rol speelt in zowel het verhaal als het oplossen van puzzels. De open-wereld verkenning moedigt spelers aan om te zwemmen, klimmen en zeilen door de archipel, terwijl ze deelnemen aan activiteiten zoals schattenjachten en races. Het spel biedt een mix van avontuur, puzzels en culturele verkenning, wat zorgt voor een boeiende en diverse spelervaring.

Credits

De eerste twee uur moest ik ff goed in de game komen. Ik vond het menu, de map en de questlines enigszins onduidelijk en onoverzichtelijk. Ook begon de game vrij lineair en dat speelde niet echt lekker. Eenmaal wat meer gewend en de open wereld volledig tot beschikking, ontvouwde Tchia zich als die Indie-parel waar ik op gehoopt had. Tchia biedt een prachtig en zonnige wereld, een inspirerend (en confronterend) verhaal en enkele vermakelijke gameplay elementen. Met name de ‘soul jumping’, maakt dat de gameplay en het reizen door de wereld speels aan blijft voelen. Het ene moment zwem ik als dolfijn langs de eilanden, het volgende moment als vlieg ik als vogel door de lucht en schijt ik op de mensheid die het mooie eiland probeert te kapitaliseren. Na 10 uurtjes spelen is het ook wel weer genoeg geweest en rollen de credits. Tchia is een uitstekende game voor tussendoor en al helemaal in deze zonnige vakantieperiode!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties