We hebben er al een aantal artikelen (1 – 2) aan gewijd, het loot box systeem wat we in steeds meer games zien terugkomen. Dat wij daar niet als enige onze vraagtekens bij zetten is wel te zien aan het niveau waarop dit in Groot-Brittannië wordt besproken.
Wat is daar precies aan de hand? Een lid van het Britse parlement heeft een onderzoek geopend naar het loot box model en de microtransacties op console games. Dit lid had vragen van één van zijn kiezers gekregen of dit soort systemen wel legaal zijn.
Daniel Zeichner van de Labour party heeft twee vragen aan de Britse secretary of state for digital, culture, media and sport geteld. De vragen waren wat er voor stappen genomen worden om ‘de kwetsbare volwassen en kinderen te behoeden voor het illegaal gokken, het in-game gokken en loot boxes in computer games’. De tweede vraag was meer gericht op het gewest Isle of Man, die een strenger beleid heeft wat betreft de eerder genoemde punten, en of deze strengere regels ook voor het hele land kunnen gaan gelden.
Tijdens een gesprek via Reddit had een kiezer hem aangesproken op dit onderwerp. “Het doel van deze vragen is om te kijken of onze gokreguleringen ook op loot boxes slaan. The Isle of Man is Brits grondgebied en zij beschrijven in-game items die geld kosten als iets wat onder de gokwet valt. Op dit moment zijn zij de enige in de wereld die dit gereguleerd hebben”, aldus gebruiker Artfunkel op Reddit. Dit blijkt trouwens niet helemaal correct te zijn want ook een aantal Aziatische landen heeft het gebruik van loot boxes in games aan banden gelegd.
Pas geleden zijn zowel Forza Motorsport 7 en Middle Earth: Shadow of War uitgekomen en beide bezitten zij deze beruchte loot boxes die nu al aardig wat roering in de gamer community teweeg brengen. Shadow of War gaat zelfs zo ver dat er een “bonus einde” in het verhaal zit die je wel kan bereiken zonder er iets voor betaald te hebben maar dat dit wel ontzetten veel tijd kost. NBA 2K18 heeft ook al de nodig kritiek gehad over hun systeem van virtueel geld en microtransacties in de MyCareer modus. Ondertussen zijn de Britten ook een petitie gestart om zo deze zaak in een debat te krijgen.
FUT
Het lijkt ook meer en meer een plaag binnen de games te worden, het binnen harken van extra geld via dit soort transacties en shortcuts. In hoeverre je dit onder gokken moet gaan verstaan is een wat grijs gebied. Toch zou je die vergelijking best kunnen trekken in het geval van loot boxes. Het zijn eigenlijk een soort verborgen kraskaarten waarbij je de kans hebt om een goed item te vinden die ook nog een bepaalde geldwaarde heeft. Laten we bijvoorbeeld FUT van FIFA er eens bij betrekken. Er is al jaren een soort zwarte markt waarbij gamers voor echt geld zaken aanbieden. Als je dus geld uitgeeft om packs te kopen en die packs geven je een kans om een dure speler te krijgen die je vervolgens weer, door deze speler eerst om te zetten in FUT Coins, voor echt geld kan verkopen, dan is de cirkel wel rond. Dan geef je dus echt geld uit om er geld mee te winnen en dat is, hoe je het ook bekijkt, gokken. Zet daarnaast de leeftijd restricties van een FIFA en je promoot eigenlijk het gokken bij minderjarigen. Dat is volgens de wet nog altijd verboden. Waarom heeft EA hier dan geen last van? Simpelweg omdat zij het officieel verbieden en mensen actief bannen als dit gebeurt. Dat maakt hen al ‘onschuldig’. Feit blijft wel dat ze aan de andere kant wel echt geld van gamers innen die op de één of andere manier de verleiding van een goede speler kopen niet kunnen weerstaan. Ook dat is iets wat je onder ‘verslavingsgevoeligheid’ kan scharen. Zeker als gamers hier niet meer mee kunnen stoppen en tot duizenden euro’s uitgeven puur om die ene speler te pakken of dat ene geweldige team te formeren.De PEGI mensen hebben hier pas geleden ook al naar gekeken, evenals hun Amerikaanse collega’s, en beide hebben zij het gebruik van loot boxes niet als gokken gemarkeerd. Dus op de PEGI-aanduidingen op games zal geen onderdeel gokken en een hogere leeftijd worden gezet.
Wet op de Kansspelen
We zijn benieuwd of onze politici hier straks ook mee geconfronteerd gaan worden. Als dit gebeurt zal het vast nog een behoorlijke tijd duren voordat men daar echt iets in de wet aan veranderd. Op dit moment is zelfs het online gokken binnen Nederland nog niet eens gelegaliseerd. Wat vinden jullie? Is dit iets waar je zelf voor kiest of heeft men aan de overkant van het kanaal wel een punt wat betreft het verborgen gok element in dit soort games. Wil je trouwens onze ongezouten mening over dit soort Pay to Win systemen weten? Check dan even onze Podcast van de vorige week.