Toen ik hier aan begon, dacht ik meteen aan Belgiƫ. Ik ben namelijk een Belg, woonachtig te Gent en voor ons Belgen is het zeer moeilijk om een game van eigen makelij te kunnen spelen. Dat vind ik zeer spijtig, want ik speel wel graag indie-games maar in Belgiƫ worden er helaas niet erg veel games ontwikkeld en bedacht.
Laten we dus allemaal samen een minuut stilte houden voor de Belgische game-industrie. Het doet mij pijn om te zien hoe de game developers in BelgiĆ« gewoon geen geld hebben of geen kans krijgen. Even was er de hoop dat GriN met WoolfeĀ de Belgische gamewereld leven in kon blazen, maar die hoop werd keihard de grond in geslaan door hun faillissement. Met Woolfe, de nogal absurde benadering van het alom bekende Roodkapje was overigens niets mis, maar het plan van GriN om de game in delen uit te brengen om zo het ene deel te financieren met de opbrengst van het andere deel werd door de gamer afgeschoten. Woolfe kwam in Ć©Ć©n geheel uit, maar verloor daardoor heel wat mooie dingen omdat die financieel niet haalbaar waren.
Larian Studios en Crazy Monkey Studios zijn op dit moment de enige levenden op het kerkhof dat de Belgische game-industrie op dit moment wel is.Ā De Gentse studioĀ brachten met de Divine Divinity en de volgende delen uit deze serieĀ iets uit waar een Gentenaar als ik trots op mag zijn. In deze role-playing game beland je in een wereld vol fantasie, zwarte magie en intriges. Je baant je al vechtend en sprekend een weg door de van bovenaf bekeken, maar grafisch erg mooie map. De game is erg mooi en eindigt in een dramatische climax.
Crazy Monkey StudiosĀ deden het met Guns, Gore and Cannoli zo mogelijk nog beter. De side-scrolling shooter in lekker ouderwetse arcadestijl werd een schot in de roos. In het spel kom je terecht in Thugtown waar zombies en maffiosi aan de macht zijn. Jij knalt je door hordes vol zombies met een uitgebreid arsenaal aan wapens. Een aanrader voor iedereen.
Elke zichzelf respecterende gamer kent deze titels natuurlijk, maar bij het echt grote publiek blijven het nobele onbekenden. Al proberen sommigen het tij te keren. GSM Productions heeft met Get Well Soon een unieke mix van horror en ontdekking. Je wordt wakker in een ziekenhuis met een monster achter je aan. Je hebt geluk, want het monster kan maar 10 seconden per keer bewegen. Een nadeel is dan weer dat jij dezelfde beperking hebt. Dit unieke idee zorgt er samen met de wat duistere sfeer voor dat deze game toch wel kan uitgroeien tot een topper op het gebied van indies. Benieuwd wat GSM Productions daarmee gaat doen.
Het Antwerpse (daar in Antwerpen zit het wel snor) Sileni Studios mengt Worms, Tetris en de Maya-mythologie en bekomt Mayen Death Robots. Deze co-op game amuseert groot en klein en kan gespeeld worden op Steam. Het draait uit op een amusante strijd tussen een robot en enkele Maya’s, die proberen om elkaars ‘kamp’ kapot te schieten met allerlei soorten wapens, gaande van clusterraketten tot gewone handgranaten.
Afwachten of (en hopen dat) deze games de leegte kunnen opvullen. Ook wij Belgische gamers hopen op beterschap, want het is altijd leuk om iets uit eigen land te kunnen spelen. Tot dan kunnen we de Belgische game-industrie in enkele woorden samenvatten: een kerkhof met enkele overlevenden.