Op de E3 werd de trailer van CD Projekt RED gedropt bij de Xbox persconferentie! Dat was natuurlijk smullen geblazen. Deze trailer zegt ons meer dan je zou denken. De trailer is overigens ook bewijs dat dit echt voortbouwt op Cyberpunk 2020 qua verhaal, waardoor we ook meer kunnen invullen over de game.
Cyberpunk 2077 staat al vrij lang op mijn verlanglijstje. Ontwikkelaar CD Projekt RED heeft zich natuurlijk al bewezen met de parel The Witcher 3. Nu schakelen ze over naar een compleet andere setting. Bekijk de trailer hieronder nog een keertje en laten we dan in details treden.
We zien een grote stad, met veel misdrijven, grote corporaties, androids, cyborgs, futuristische wapens, etc. Welkom in de wereld van cyberpunk! Een genre waar vele boeken en meerdere verhalen over zijn geschreven. Voor mij begon de liefde voor cyberpunk met het boek ”Neuromancer” van William Gibson, de geestelijke vader van The Matrix. Gibson was de eerste die sprak van een ”matrix” wereld, een online cyberwereld waar je dan op inlogde en uitlogde (jacking in and jacking out zoals in The Matrix). In Cyberpunk 2077 zien we hier nog niks van. Iedereen leeft in de fysieke wereld en misschien dat Gibson daarom een beetje teleurgesteld was in de trailer van Cyberpunk 2077. Ja, dat zie je goed. William Gibson gaf een reactie op de trailer van Cyberpunk 2077 en omschreef de game als een retro jaren 80 punk game i.p.v. echt cyberpunk. Is dat zo?
The trailer for Cyberpunk 2077 strikes me as GTA skinned-over with a generic 80s retro-future, but hey, that’s just me.
— William Gibson (@GreatDismal) 10 juni 2018
Gibson, please…
Nee, natuurlijk is dat niet zo. Meneer Gibson bagatelliseert de boel een beetje. Cyberpunk draait normaliter altijd om een wereld waar grote corporaties de macht hebben (megacorps), waar er minder sprake is van racisme tussen blanken en zwarten, maar meer tussen 100% mens en mensen met allerlei aanpassingen aan het lichaam. De grote onrust heerst tussen degenen die alles hebben en degenen die niks hebben. Het is een wereld vol misdrijven, zwarte markten, protesten tegen de grote corporaties en over het algemeen een dystopie (kortom, de wereld gaat naar de klote i.p.v. andersom). Het klinkt op zich niet heel anders dan onze wereld nu waar grote corporaties ook de macht hebben. Maar waar we nu nog genieten van overheden, is dat in cyberpunk iets minder aan de orde. Natuurlijk zijn er nog wel overheden, maar de hiërarchie is behoorlijk verschoven waardoor corporaties veel meer inspraak hebben op regels in de maatschappij. Dit zie je ook in de trailer van Cyberpunk 2077.
Is dat raar in cyberpunk… daglicht?
Wat direct opvalt is dat de trailer begint met daglicht in plaats van altijd maar duistere regenachtige cyberpunk steden zoals in Blade Runner. Een voice-over vertelt je dat Night City de ergste plek in Amerika is. We beginnen eigenlijk gelijk bij een bottom-up opbouw, waar we als inwonende van de stad alles meemaken en niet vanuit een machtige organisatie. In Cyberpunk 2020 (waar de game op is gebaseerd) weten we dat Night City is gesticht door Richard Night wiens droom het was om de perfecte metropool te stichten. In de game zijn we in 2077 beland en niet 2020. Het speelt zich dus na Cyberpunk 2020 af en we zien dat de stad is gedaald tot het niveau van georganiseerde criminaliteit en onvrede vanuit de inwoners. We zien zelfs een paar moorden gepleegd worden op aparte wijze (toch nog een jacking-in en jacking-out mechanic van The Matrix?).
Wie is de verteller?
“It’s a city of dreams, and I’m a big dreamer.” horen we aan het einde van de trailer. Tegelijkertijd zien we het personage waar het afkomstig van lijkt te zijn. Een badass huurmoordenaar met geavanceerde wapens en iets wat lijkt op een futuristische DeLorean. In zijn kraag staat SAMURAI. Dit alles bij elkaar doet vermoeden dat hij een Edgerunner is. Dat zijn huurmoordenaars die solo opereren en moorden voor het geld en de lol. Verder lijkt hij qua kleding best op de meneer van Cyberpunk 2020 (check vooral de kraag).
Maar dan het volgende. Als we een paar frames stilzetten aan het einde van de trailer, komt er best wat informatie naar voren. Dit doet suggereren dat je een eigen personage kunt maken.
In de RPG van de jaren 90, Cyberpunk 2020, waren er facties te kiezen als ”cops, corporates, Edgerunners, gangs” en ”nomads”. De klassen en rollen waren bijvoorbeeld ”solos, techies, fixers, cops, medias, rockers, corps” en ”netrunners”. Misschien kan je in Cyberpunk 2077 je eigen rol kiezen binnen de maatschappij. Dit zou betekenen dat we meerdere verhalen kunnen verwachten. Toch heb ik liever één sterk verhaal zoals in The Witcher 3, dan bijvoorbeeld vijf minder sterke verhalen door vertakkingen in de klassen. Wat we nog meer zien, is dat er nog altijd geen release datum is en ook nog niet zal komen. Misschien eind volgend jaar of begin 2020?
Geduld is een schone zaak
Ik kan mij niet herinneren dat ik zo lang op een game heb gewacht. Zelfs The Witcher 3 kwam op een gegeven moment uit na een paar jaar. Cyberpunk 2077 gaat echter nog wel eventjes duren. In het geval van CD Projekt RED is geduld zeker een schone zaak. Het is mooi dat we niet te maken hebben met een ontwikkelaar die druk voelt van de investeerders en aandeelhouders. Ze brengen de game pas uit als het klaar is! En zo hoort het! Voor mij is deze titel eindelijk de game wat het medium eer zal doen aan de verhalen die ik heb gelezen in de boeken. Hopelijk zal de rest van de wereld mee genieten van het cyberpunk genre!
Wil je meer zien over de visuele details van de trailer. Bekijk dan zeker even het onderstaande: