Het hoge woord is eruit. Diverse games die lootboxes aanbieden overtreden hiermee de Nederlandse Kansspelenwet.

We herinneren ons ongetwijfeld nog die shitstorm die teweeg gebracht werd door de lootboxes in Starwars Battlefront 2. Aan het eind van het vorige jaar liet de Nederlandse Kansspelautoriteit weten dat ze een onderzoek in gingen stellen naar lootboxes in games, en dan met name of die games hier de Kansspelenwet mee overtraden. Dat onderzoek is inmiddels afgerond en de conclusie is dat er inderdaad een aantal games waren die deze wet overtreden.

Ze hebben tien verschillende games met dit systeem onderzocht. Welke titels is niet exact bekend, maar FIFA, Rocket League en PUBG horen hier in elk geval bij. Vier hiervan zijn daadwerkelijk in overtreding. Het gaat dan om games waarin je de goederen uit zo’n lootbox weer voor echt geld door kunt verkopen. Hierdoor krijgen die items een economische waarde en daarmee wordt de Kansspelenwet overtreden. De directeur van de Nederlandse Kansspelenautoriteit Marja Appelman zegt hierover het volgende:

Ze zijn ontworpen zoals gokspellen zijn ontworpen, met het gevoel dat je bijna hebt gewonnen. Er zijn allerlei geluidseffecten en visuele effecten als je zo’n loot box opent. Daarmee heb je de neiging om door en door te spelen.

Welke games in overtreding zijn is niet bekend gemaakt, maar de Kansspelautoriteit geeft de uitgevers en ontwikkelaars acht weken de tijd om het op te lossen. Wordt hier geen gehoor aan gegeven, dan worden die die namen wel vrijgegeven. Daarbovenop kunnen er boetes uitgedeeld worden, of kan de complete game zelfs een verkoopverbod krijgen.

Andere titels gaan ook niet vrijuit

Ondanks dat de overige zes titels de Kansspelwet niet overtreden, is er toch kritiek op. Het openen van die lootboxes heeft namelijk veel weg van het gokken met een fruitautomaat of een roulette. Vooral de jongere gamer zou hier erg gevoelig voor zijn omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn en zouden hierdoor sneller een gokverslaving kunnen ontwikkelen.

Volgens de Kansspelautoriteit doen uitgevers en ontwikkelaars niks om jongeren tegen zichzelf te beschermen. Appelman wil dan ook dat deze uitgevers nu hun verantwoordelijkheid nemen om jongeren te beschermen.

Ik roep alle gamebedrijven op om lootboxes niet meer toegankelijk te maken voor kinderen en verslavende elementen eruit te halen.

Europese samenwerking

Stel nu dat alleen Nederland besluit om bepaalde games te verbieden. Dit zet ook geen zoden aan de dijk, want veel gamers gaan hun games dan gewoon uit het buitenland halen. Ook in het buitenland wordt er echter onderzoek gedaan naar de lootboxes, zegt Appelman.

Dit is hét onderwerp waar kansspelautoriteiten in heel Europa het over hebben. Van Scandinavië, Duitsland tot Groot-Brittannië.

De kansspelautoriteit wil dan ook samenwerken met de collega’s uit het buitenland in de strijd tegen lootboxes.

Wat denken jullie? Kansloze missie of is het einde van de lootbox nabij. Laat het vooral weten in de comments.

 

 

 

 

 

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties