Voor de gamers onder ons die uitdaging willen in hun games, die te koppig zijn om een game weg te leggen en vreugde vinden in winst na 50 pogingen om een baas neer te halen… is het Soulsgenre uitgevonden. We hebben de beste Souls games voor je op een rij gezet die je zo uit de Game Pass kunt vissen.

Misschien is ‘Soulslike’ wel het meest recente genre in de gamesindustrie. Normaal spendeer ik niet zoveel aandacht aan de complexiteit van een genre, maar in dit geval vind ik het wel waard om de ‘voorwaarden’ van een Soulslike game te definiëren.

De spelregels

In de gamesindustrie verwijst de term “Soulslike” naar een subgenre van actie-RPG’s die sterk geïnspireerd zijn door de Dark Souls-serie, ontwikkeld door FromSoftware. Deze games staan bekend om hun hoge moeilijkheidsgraad, uitdagende gameplay en specifieke ontwerpkenmerken. De belangrijkste elementen die een Soulslike-game definiëren zijn:

  1. Hoge moeilijkheidsgraad: Soulslike-games staan bekend om hun uitdagende gameplay, waar spelers vaak vele keren zullen falen voordat ze succes boeken. Dit vereist geduld, vaardigheid en doorzettingsvermogen (en geloof mij, dit wordt heel hard getest, dus je leert misschien ook meer over jezelf door dit genre).
  2. Strategische gevechten: De gevechten in Soulslike-games zijn vaak methodisch en strategisch, waarbij timing, positionering en het beheer van je stamina cruciaal zijn. Vijanden zijn vaak krachtig en kunnen spelers snel verslaan als ze niet voorzichtig zijn. Eigenlijk is dit nog zacht uitgedrukt. Je moet de baas soms 50 keer slaan maar als de baas jou 3 keer slaat, dan ben je dood (Sekiro, ik kijk naar jou).
  3. Straf voor falen: Wanneer spelers sterven, verliezen ze vaak een vorm van valuta of ervaringspunten die ze kunnen terugkrijgen door terug te keren naar de plaats van hun dood. Als ze echter opnieuw sterven voordat ze dit doen, verliezen ze deze beloningen permanent.
  4. Interconnected wereld: Soulslike-games hebben meestal een goed ontworpen, met elkaar verbonden wereld waar spelers vaak terugkeren naar eerdere locaties door nieuwe paden of shortcuts te ontdekken. Dit lijkt dus op het Metroidvania principe en vergroot de verkenning en ontdekking van de wereld. Het is ook wel leuk om op een later moment een vijand dood te maken met 1 slag die je eerst heel moeilijk vond.
  5. Diepe lore en minimalistische verhaallijn: In plaats van uitgebreide verhalende uitleg, presenteren Soulslike-games hun verhalen vaak via de omgeving in de vorm van dialogen of items. Dit moedigt spelers aan om zelf de wereld en zijn geschiedenis te ontdekken, of juist helemaal te skippen.
  6. Beperkte hulpbronnen: Spelers moeten vaak omgaan met beperkte middelen, zoals healing potions of wapens die kapot gaan, wat de spanning en strategische elementen van het spel vergroot. Je kunt dit vergelijken met het survival genre waarbij beperking van items voor meer spanning zorgt.

    Goed, nu we allemaal op dezelfde pagina zitten, gaan we door naar het lijstje!

5. Another Crab’s Treasure

Deze game is pas onlangs toegevoegd en lijkt misschien wel de beste instapgame voor het Soulslike genre. De opzet van de game is qua personages en wereld best vergelijkbaar met de vroegere Nintendo 64 games als Conker’s Bad Fur Day. In Another Crab’s Treasure verlies je jouw ‘huis’ als hermietkreeft (een schelp) aan een ‘loan shark’, maar die probeer je in de game terug te krijgen. Wat volgt is een avontuur vol rare gebeurtenissen, maar ook uitdagingen! Zo kan je meerdere soorten schelpen gebruiken als tijdelijk schild en die hebben allen hun eigen voor- en nadelen. Wil je meer weten over deze game? Ik raad je aan om de review van community member DM4S te lezen.

Check hier voor meer info over Another Crab’s Treasure.

4. Wo Long: Fallen Dynasty

Wo Long: Fallen Dynasty is een actie-RPG ontwikkeld door Team Ninja en uitgegeven door Koei Tecmo. Het speelt zich af in een fictieve versie van het oude China, specifiek tijdens de late Han-dynastie, een periode gekenmerkt door chaos en oorlog. Het verhaal verweeft Chinese mythologie met historische gebeurtenissen, wat leidt tot een wereld vol bovennatuurlijke wezens en mythologische figuren. De game combineert snelle en strategische gevechten die zijn geïnspireerd door traditionele Chinese martial arts. Hierdoor ligt de focus op soepele en acrobatische bewegingen, precieze timing en pareren (zoals altijd in dit genre). Het speciale van Wo Long is het co-op aspect. Hierdoor kun je samen door het avontuur heen en gelijk elkaar helpen. Wel zo fijn in zo’n moeilijke game!

Collega Rik heeft deze game gespeeld en zijn ervaringen in deze review gedeeld.

Check hier voor meer info over Wo Long: Fallen Dynasty.

3. Remnant 2

Toen werd aangekondigd dat deze game naar de Xbox Game Pass kwam, was ik mega blij. Nu kan ik eindelijk de game spelen waar collega’s Rik en Matthew zo enthousiast over waren. Na een paar uur spelen kon ik helaas niet zo enthousiast worden als hen, maar smaken verschillen natuurlijk! Het is wel leuk dat Remnant 2 echt een shooter is in het Soulslike genre. De game speelt zich af in een post-apocalyptische wereld waar spelers vechten tegen allerlei bovennatuurlijke vijanden en monsters. Denk een beetje aan Gears of War.

Remnant 2 biedt een mix van verschillende omgevingen, variërend van verlaten steden tot mysterieuze bossen en buitenaardse landschappen. Wat deze game nu echt zo uniek maakt in dit genre is dat het levels genereert waardoor je nooit in dezelfde levels terecht komt. Mijn kleine punt van kritiek hierbij is dat het allemaal zo erg op elkaar lijkt, dat het alsnog voelt als dezelfde levels. Maar dat laten we voor deze lijst even buiten beschouwing.

Remnant 2 kan je lekker in co-op spelen tot 3 spelers. Niet alleen is dat extra gezellig, maar zo kun je ook elkaar helpen en dat is op een gegeven moment wel nodig wanneer alles moeilijker wordt (of je trekt net iets teveel vijanden aan).

Klik hier voor onze review van Remnant 2.

Check hier voor meer info over Remnant 2 vanuit Xbox zelf.

2. Lords of the Fallen

Deze titel is net vers in de Xbox Game Pass. Je kent ‘m al uit 2014, maar dit is de reboot uit 2023. De game biedt een vernieuwde ervaring met verbeterde gameplay-mechanieken, uitgebreide lore en gelukkig iets meer moderne graphics. Lords of the Fallen speelt zich af in een donkere, fantasiewereld waar spelers de rol aannemen van een kruistochtstrijder. Een uniek kenmerk van de game is de mogelijkheid om tussen twee parallelle werelden te reizen: de levenden en de doden. Deze mechaniek speelt een cruciale rol in puzzels en gevechten. De game leent veel elementen van het Soulslike-genre, zoals uitdagende gevechten, methodische gevechtsmechanieken en straf voor falen.

Deze lijst van Soulslike games kan je gewoon toevoegen aan de co-op parels van de Xbox Game Pass, want ook Lords of the Fallen kan je ook in co-op spelen.

Dit jaar ging collega redacteur Rik aan de gang met zijn backlog en daar stond Lords of the Fallen ook in. Zijn ervaring lees je hier.

Check hier voor meer info over Lords of the Fallen.

1. Lies of P

Voor mij persoonlijk de absolute topper uit deze lijst… Lies of P. Niet alleen heeft deze game mijn Soulslike liefde aangewakkerd, maar de uitvoering van deze titel is zo goed! Lies of P biedt een unieke twist op het klassieke verhaal van Pinokkio, gecombineerd met donkere, gotische thema’s en uitdagende gameplay mechanics. De wereld waar je in speelt is doordrenkt met een duistere sfeer. Het zit vol met vervallen architectuur, sinistere vijanden en een gevoel van mysterie en onheil. Een uniek kenmerk van Lies of P is het leugensysteem. De keuzes en leugens van de speler hebben invloed op de verhaallijn en de ontwikkeling van Pinokkio. Dit systeem biedt meerdere eindes en beïnvloedt de wereld om je heen. Echt heel goed gedaan! Een absolute aanrader.

Zoals je in deze lijst kunt lezen is collega Rik ook helemaal op de Soulslike toer gegaan. Dit gebeurde vooral na zijn ontdekking van de game Elden Ring. Hierna kon hij Lies of P niet laten liggen en heeft hij een mooie review geschreven.

Check hier voor meer info over Lies of P vanuit Xbox.

Wat is Xbox Game Pass?

Je kunt op twee manieren games op je Xbox spelen. Uiteraard kun je een game kopen. Dat kan zowel een fysiek exemplaar of een digitaal exemplaar zijn. De fysieke games koop je in de winkel en dan krijg je de game op een disc mee. De digitale games koop je in de Microsoft Store, waarna de game aan jouw account gekoppeld wordt.

Xbox Game Pass biedt een andere optie om games te spelen. Je koopt een abonnement waarvoor je maandelijks betaalt. Er zijn drie Game Pass abonnementen beschikbaar: Xbox Game Pass Core, Game Pass voor pc en Xbox Game Pass Ultimate (console en pc). De prijzen kunnen verschillen per webwinkel, maar liggen meestal tussen de 10 – 15 euro per maand, waarbij de Xbox Game Pass Ultimate de duurste variant is.

Wanneer je in het bezit bent van het Xbox Game Pass abonnement, dan kan je alle games die hier onderdeel van zijn spelen. Dat zijn er enkele honderden. Je kunt het vergelijken met Netflix of Disney+. Iedere maand worden er nieuwe games toegevoegd die vervolgens voor 6 tot 12 maanden te spelen zijn. De games die door de Xbox Game Studios gemaakt worden blijven in de Game Pass te spelen. Daarnaast zien we dat games ook regelmatig in Game Pass terugkeren. Het is een enorm goede deal, vooral voor diegenen die verschillende soorten games spelen of voor gezinnen met kinderen. Je kunt hier een lijst vinden met alle games die beschikbaar zijn.


Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties