De Logitech G Cloud is een Android-based handheld, waarop Xbox-games op verschillende manieren gespeeld kunnen worden. Wat kan de Logitech G Cloud allemaal en hoe is de speelervaring? In een nieuwe reeks artikelen genaamd ‘In de xCloud met de Logitech G Cloud’ delen we onze indrukken. In dit tweede artikel staan de eerste indrukken centraal.
Natuurlijk heb ik overwogen om voor dit tweede artikel een hysterische unboxing video op te nemen. Maar het impulsieve kind in mij had natuurlijk de strakke doos al open gemaakt, om het apparaat te kunnen bewonderen. Ook de 8-jarige hier in huis was onder de indruk van wat hij zag. Hij wist een beroemde YouTuber te noemen die op de ‘G Cloud’ wel eens Fortnite speelt. ‘Dan kun je overal spelen he’ en hij wist me ook te vertellen dat de batterij 12 uur mee zou gaan. Dat laatste was ik helemaal vergeten te beschrijven in het eerste artikel, ‘het apparaat en de specs‘. Anywho, uiteraard toegezegd om een potje Fortnite te spelen en hem ff te 360 no-scopen. Eerst maar even het apparaat installeren.
Plug and play
Van het installeren kan ik alleen maar blij worden. De Logitech G Cloud moest even een nieuwe update installeren, maar dat was in goed en wel 5 minuten gebeurd. De Xbox-apps stonden al geïnstalleerd in het ‘G Cloud Partners’ venster. In de Xbox Cloud Gaming (Beta) app moest ik even met mijn Microsoft account inloggen. In de Xbox Beta app idem dito en heb ik direct even mijn Xbox gekoppeld, zodat ik ook kan gaan Cloud Streamen. Hiermee zijn de twee belangrijkste apps gereed voor gebruik. Al met al 10 minuutjes werk, love it!
Prettig in de hand
Het eerste dat me opvalt is dat de Logitech G Cloud prettig in de hand ligt. Met name het lichte gewicht valt op. Het apparaat is overduidelijk een stuk lichter dan mijn Steamdeck en PlayStation Portal. De G Cloud is met 463 gram iets zwaarder dan de Nintendo Switch, maar ligt mijns inziens wel lekkerder in de hand. Dat heeft voor mij persoonlijk voornamelijk te maken met de ‘handvatten’. Aan beide zijden zijn de zijkanten dikker en die bolling voelt natuurlijker aan in de hand. Waar ik bij de Nintendo Switch het gevoel heb dat ik voortdurend mijn hand moet aanspannen om hem vast te houden, rust de Logitech G Cloud meer in mijn handpalm. Om er maar direct even een buzz-term in te gooien, de Logitech G Cloud voelt heerlijk ergonomisch aan.
Simpele navigatie
In feiten in de Logitech G Cloud natuurlijk gewoon een tablet verwerkt in een controller. De navigatie door het apparaat is dan ook simpel. De apps die je geopend hebt staan op een rijtje en hier kun je soepel door heen scrollen. Het is verder allemaal heel basic, click and play. Er is weinig ingewikkelds aan.
Als gebruiker is het mogelijk om je G Cloud hier en daar wat te customizen. Zo heb ik natuurlijk direct een Sea of Thieves screenshot uit de Xbox-app geplukt en deze als achtergrond ingesteld. Ook kun simpel en snel mapjes maken om bepaalde apps samen te brengen. Apps kunnen toegevoegd worden aan ‘snel starten’, zeker handig als je flink wat apps download en wilt gebruiken. De eenvoud maakt de G Cloud makkelijk in het bedienen en navigeren. Toch lijkt het me fijn als ik G Cloud iets meer zou kunnen personaliseren. Hier en daar wat overzichtjes customizen, kleurtjes aanpassen, wisselende achtergronden. De eenvoud komt dus ook met enkele beperkingen, met name voor de liefhebbers die er van houden hun apparaten helemaal te naar eigen smaak in te richten.
Whisper Quiet
Er zijn nog twee dingen die in het eerste uur direct op zullen vallen. De Logitech G Cloud wordt niet warm en maakt nagenoeg geen geluid. Waar de Steamdeck soms harder blaast dan de airco op mijn werk op een zomerdag, zul je de Logitech G Cloud niet horen. Het gros van het werk wordt natuurlijk ook in de cloud gedaan en de Logitech G Cloud pakt alleen die beelden op. Daar zitten nadelen aan, waar ik later in deze reeks artikelen nog op terug zal komen, maar er zitten dus ook voordelen aan. De Logitech is licht in gewicht, whisper quiet en blijft heerlijk koel.
Eerste indruk
De eerste indrukken zijn positief. De Logitech G Cloud is makkelijk in gebruik, ligt uitstekend in de hand en binnen no time heb je toegang tot al je Xbox-games. Hoe het apparaat speelt? Dat lees je in de volgende artikelen.