De kerst werd, naast al het lekkere eten, de standaard verplichtingen, de kerstboom en jingle bells, gedomineerd door een outage van Xbox Live en PSN. Een groep genaamd Lizard Squad zat hier achter, maar wie zijn ze nou eigenlijk?

HAGEDIS

Lizard Squad, een groep die via social media bekend maakte dat er iets groots ging gebeuren tijdens de kerstdagen. Een voorproefje hadden ze weken terug  al gegeven, maar gisteren en eergisteren was de overtreffende trap te zien.

Eén van de Lizards, Vinnie Omari werd omstreeks 1 uur ’s middags wakker na een nacht doorhalen voor zijn 22ste verjaardag. Nog steeds bijkomend van het feest,kroop hij na het kerstmaal achter zijn computer en begon hij en zijn vrienden met het verpesten van gamers hun dag door wereldwijd Xbox live en Playstation Network ontoegankelijk te maken.

Hun plan slaagde en er was een wereldwijde outage van PSN en Xbox Live op de 360 en Xbox One. In een rap tempo kreeg Lizard Squad heel veel media aandacht getuige de vele boze berichten via alle social media platformen zoals Twitter en Facebook. Wat goed voor te stellen is als je net voor kerst een Xbox of Playstation heb gehad en je niet online kan gamen.

2 rules of life

KERST-ENGEL

De aanval duurde even maar ineens leek daar een reddende (kerst)engel, Kim Dotcom, die met wat premium Mega vouchers smeet richting Lizard Squad met als voorwaarde dat deze de aanval zou stoppen. Ze gingen akkoord maar het stoppen werd eerder een pauze, na het verkopen van de vouchers op de zwarte markt om wat dollars bij elkaar te krijgen gingen ze gewoon verder. De Lizards claimde dat de vouchers een waarde van 300.000 dollar hadden maar na de verkoop leverde ze maar 15.000 dollar op. Omari verklaarde in een interview met Daily Dot dat ze maar een klein deel hadden verkocht na de aanval op Live en PSN, 300 vouchers á 50 euro. De Lizards twitterde hierna het volgende:

 

Volgens Lizard Squad zou hun aanvallen tegen Microsoft en Sony een maximum hebben gehad van 1,2 terabits (1200 gigabit) per seconde. Mocht dit kloppen dan is deze aanval 3 maal groter dan het vorige record, een aanval welke was gericht op Cloudflare’s content netwerk in februari dit jaar. Deze had een snelheid van 400 gigabit per seconde. Microsoft en Sony hebben tot nu toe nog niet gereageerd over wat de exacte omvang was van de aanval zoals hierboven geschetst.

Omari is trouwens niet zijn echte naam maar een alias. Een andere hacker die het één en ander heeft vertelt gaat bij de naam “Ryan Cleary” , hiermee de draak stekende met de hacker die vorig jaar nog veroordeeld is omdat hij in het bezit zou zijn van kinderporno. Het is voor de leden van Lizard Squad belangrijk om niet hun ware identiteit te tonen. Wel zouden ze bij interviews met, zoals in dit geval de BBC, wel wat bewijs hebben toegespeeld wat betreft het deel uitmaken van Lizard Squad.

DE HAMVRAAG

Veel gamers vroegen zich tijdens de kerst terecht af, waarom? Waarom nu en waarom een gaming netwerk tijdens de feestdagen?  Lizard Squad gaf een simpele verklaring, onder andere aan BBC radio. Het was gewoon voor de lulz. Ze wilde graag op deze manier laten zien hoe machteloos Microsoft en Sony zijn tegenover dit soort aanvallen. Omari vertelde dat “Microsoft en Sony achterlijk zijn, apen met computers”  Cleary  gaf aan dat ze iemand met gedegen kennis in moeten inhuren zodat deze aanvallen die meer kunnen gebeuren. Mensen inhuren die dit terrein kennen, wellicht zelfs hiervoor veroordeeld. Cleary vertelde vervolgens dat als hij bij Microsoft zou werken en een groot budget achter zich had, dit nooit had kunnen gebeuren. Het gaat volgens Cleary puur om skills in het programmeren, in de code kennen.

Hacker

Lizard Squad was volgens Cleary zo succesvol omdat ze direct toegang hadden tot de infrastructuur van de netwerken, dus er zat weinig tussen de hacks en het doelwit.  Verder vertelde hij met enthousiaste stem dat ze met behulp van specifiek apparatuur toegang hebben tot de verbindingen die onder zee zijn gelegd welke het internet tussen de US en Europa verbinden.

127_0_0_1 Wallpaper

Terwijl Lizard Squad druk bezig was met de aanval op Microsoft en Sony, kwam er een andere oorlog via het internet op gang. Een groep die zichzelf The Finest Squad noemen, was vastberaden de Lizards te stoppen, maar faalde hierin. Volgens Omari maakte dit hen nog meer vastberaden om PSN en Live neer te halen. Ze wilden laten zien dat Finest hen niets konden maken. Volgens Omari konden ze de Lizards niet tegenhouden zolang ze geen toegang hadden tot de servers van Microsoft of Sony. Omari voegde er aan toe dat het in zijn ogen wannabe hackers zijn.  Finest Squad liet hierna van zich horen door een website online te zetten waar ze persoonlijke informatie van Lizard Squad lieten zien. Volgens Omari was die informatie extreem gedateerd of volkomen verkeerd. Omari en Cleary grapten allebei dat hun DDoS  methodes van een erg hoog niveau zijn. Volgens Omari kan je vanaf een thuiscomputer geen DDoS doen, er is meer voor nodig.

De aanvallen duren nog steeds voort, de Lizard Squad zou nu verantwoordelijk zijn voor een aanval op Tor. Tor is een anonieme internet service. Omari gaf ook aan dat Lizard Squad ook de mainstream media op zal zoeken en interviews zal doen voor BBC Radio 1 en CNN Tonight.

Hieronder kan je de originele video zien met BBC Radio 5 waaruit bovenstaand verhaal is vertaalt:

https://www.youtube.com/watch?v=B7kq0O4VxCM

Hieronder ook nog een ander interview met DramaAlert:

En tenslotte hier een verslag van een interview met SKY

NABESCHOUWING

Ook Anonymous zou zich bemoeien met de strijd tussen de Lizard Squad en Finest Squad, maar hierover zijn niet veel berichten gezien. Ik vind het sowieso erg sneu om deze daad te stellen tijdens kerst en ik steun de boodschap van Lizard Squad niet.  Het is doelloos en treft de gamers in plaats van de bedrijven in kwestie. Ook dat Kim Dotcom de kerst gered zou hebben, is ook niet helemaal waar. Finest Squad  ging hierna namelijk gewoon verder. Veel mensen klaagde  via de social media en dat is terecht, dat deed ik ook toen Live niet bereikbaar was. Maar ik klaagde niet over Microsoft. Zij kunnen er ook niets aan doen, ze hebben er niet om gevraagd.

En voor velen die denken dat DDoS het zelfde is als hacken. DDoS staat voor Denial of Service en wil zeggen dat de service die jij als gamer aanroept (Live), afgewezen wordt. In dit eerdere artikel hebben we het simplistisch proberen uit te leggen. Een hack is daadwerkelijk een netwerk dan wel systeem binnendringen en gegevens stelen of blootleggen dan wel verkopen aan derden. DDoS blijft dus aan de buitenkant van een netwerk terwijl een hack het netwerk vaak wel binnen komt.

 

(bron BBC Radio 5)

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties